Jak vybrat umyvadlo podle rozměru? Průvodce krok za krokem

Při výběru nového umyvadla je důležité vzít v úvahu nejen jeho design a styl, ale také jeho rozměry. Správné rozměry umyvadla jsou klíčové, aby se perfektně vešlo do vaší koupelny, nabízelo dostatek prostoru pro každodenní používání a zároveň esteticky ladilo s celkovým interiérem.

V tomto článku vám poskytneme užitečné informace o různých rozměrech umyvadel, které vám pomohou správně vybrat to nejvhodnější pro vaši koupelnu.

Jaké jsou standardní rozměry umyvadel?

Standardní rozměry umyvadel se obvykle liší podle typu umyvadla a jeho umístění. Zde jsou některé běžné rozměry, které můžete najít na trhu:

  1. Šířka umyvadla: Standardní šířka umyvadla se pohybuje mezi 40 cm až 80 cm. Menší umyvadla jsou vhodná pro kompaktní koupelny nebo toalety, zatímco větší umyvadla nabízejí více prostoru pro používání a jsou ideální pro prostornější koupelny.

  2. Hloubka umyvadla: Průměrná hloubka umyvadla se pohybuje mezi 30 cm až 50 cm. Tento parametr může být důležitý, pokud máte omezený prostor ve vaší koupelně. Vyberte takovou hloubku, která bude funkční a nezabere příliš mnoho místa.

  3. Výška umyvadla: Standardní výška umyvadla je obvykle mezi 80 cm až 85 cm od podlahy po horní okraj umyvadla. Tato výška je ideální pro pohodlné používání umyvadla bez nutnosti přílišného ohýbání nebo se nakláněním.

  4. Výška závěsného umyvadla: Pokud zvažujete závěsné umyvadlo, měli byste zohlednit i jeho výšku od podlahy. Výška závěsného umyvadla se obvykle pohybuje mezi 50 cm až 60 cm od podlahy po spodní okraj umyvadla.

  5. Tvar a design: Rozměry se mohou lišit také v závislosti na tvaru a designu umyvadla. Existují různé tvary, jako jsou obdélníková, kulatá, oválná, rohová, hranatá nebo asymetrická umyvadla, která mohou mít odlišné rozměry.

jake-jsou-rozmery-umyvadla

 

Jak si vybrat umyvadlo podle rozměru?

Vybírání správného umyvadla pro vaši koupelnu je klíčovým faktorem, který ovlivní nejen estetiku, ale také pohodlí a funkčnost.

Při výběru umyvadla podle rozměru je třeba zvážit několik důležitých aspektů, abyste dosáhli optimálního výsledku.

Co je potřeba zohlednit při výběru umyvadla podle jeho rozměru?

1) Velikost koupelny

Prvním a nejdůležitějším faktorem je velikost vaší koupelny. Důkladně změřte prostor, který máte k dispozici pro umístění umyvadla. Je důležité zvážit šířku, výšku a hloubku prostoru, abyste měli jasnou představu o velikosti umyvadla, které do něj zapadne.

Pokud máte menší koupelnu, bude vhodné zvolit menší umyvadlo, které neomezí pohyb a bude se lépe hodit do omezeného prostoru.

2) Frekvence používání

Dalším faktorem je frekvence používání koupelny. Pokud je koupelna často používaná nebo je určená pro rodinu, vysoce funkční umyvadlo s dostatečným prostorem pro odkládání toaletních potřeb může být vhodné.

Pro méně používanou koupelnu nebo pro hostinské zařízení může být menší umyvadlo dostačující a úspornější.

3) Typ umyvadla

Existuje několik typů umyvadel, jako jsou nástěnná umyvadla, umyvadla pod desku, polozápustná a zápustná umyvadla. Každý typ má své vlastní rozměry, které je třeba zohlednit při výběru.

Například nástěnná umyvadla obvykle nevyžadují žádný podstavec a mohou být vhodnější pro menší koupelny. Naopak, umyvadla pod desku mohou mít různé rozměry, které by měly odpovídat velikosti a tvaru desky, na které budou umístěna.

4) Ergonomie a pohodlí

Důležité je také zvážit ergonomii a pohodlí používání umyvadla. Správně vybrané umyvadlo by mělo být v ergonomické výšce, aby bylo pohodlné pro používání a minimalizovalo namáhání zad a ramen.

Ujistěte se, že umyvadlo bude dostatečně hluboké, aby předešlo rozlití vody a umožnilo pohodlné umytí obličeje a rukou.

5) Estetika a design

Samozřejmě estetika a design hrají důležitou roli při výběru umyvadla. Vyberte umyvadlo, které se hodí k celkovému stylu a designu vaší koupelny.

Existuje mnoho různých tvarů, stylů a materiálů umyvadel, které mohou přidat jedinečný prvek a eleganci do vaší koupelny.

6) Umístění vodovodních přípojek

Nakonec, nezapomeňte zohlednit umístění vodovodních přípojek, které jsou důležité pro umístění umyvadla.

Ujistěte se, že umyvadlo bude dostatečně velké, aby zakrylo přípojky a aby byl dostatek místa pro pohodlné používání.

Vyberte si umyvadla podle parametrů