Jak opravit smaltovou vanu: zvládnete to i doma

Přihodilo se Vám to neštěstí a spadl na povrh smaltové vany těžký nebo ostrý předmět? Bohužel se to stát může, stačí když do vany upadne sprchová hlavice a už můžete mít na povrchu vany škrábance, nebo hlubší černý flek. Smaltovanou vanu určitě vyměňovat nemusíte a můžete si ji svépomocí opravit i doma.

Místo, kde je vana poškozená, si důkladně očistíme od prachu a pokud se na vaně objevuje i rez, vyčistěte ji rovnou také. Postačí čistič na rez zakoupený v obchodě, nebo pokud takový čistič nemáte doma, můžete vyčistit rez pomocí soli a citrónové šťávy. Nechte přípravek na odstranění rzi přibližně 24 hodin působit a následně vanu opláchněte. Poškozené místo odmastěte lihem, nebo jemným pískovým čističem, aby se na něj tmel lehce přichytil. Pokud je místo ostré nebo nerovné, vyrovnejte ho smirkovým papírem. Nakonec vanu oplachtěte vodou a nechte vyschnout.

Po ošetření prasklého či poškrábaného místa můžete začít nanášet tmel. Tmel nanášejte štětcem nebo špejlí a snažte se o tenkou vrstvu. Pokud je prasklina hlubší, naneste i druhou vrstvu tmelu, ale tu až po zaschnutí té první, což znamená po 6 hodinách. Úplné zaschnutí tmelu může trvat až 24 hodin.

Přebytečnou vrstvu tmelu vyrovnejte opět smirkovým papírem a fleky odstraňte acetonem. Nyní si opět můžete užívat pohodlí ve své "nové" vaně.

smaltova-vana

Ukázka smaltové vany

Oprava pomocí akrylátové vložky

Pokud je vana už hodně poškozená, pomocí tmelu už byste ji asi neopravili. Proto opravu zkuste nechat na odbornících, kteří Vám na vanu instalují akrylátovou vložku. Vložky jsou téměř ve všech velikostech a pokud nenajdete vložku rozměrů Vaší vany, tak Vám ji odborníci zhotoví na míru.

Vyberte si vany podle parametrů