Jak předělat vanu na sprchový kout?

Je možné, že se Vám v určité chvíli přestane líbit vana, kterou máte a zjistíte, že by se Vám spíše hodil do koupelny sprchový kout. Pokud nemáte dostatečně velkou koupelnu na obojí, což by chtěl asi každý z nás, máme pro Vás dvě řešení jak udělat z vany sprchový kout.

Nemusíte nic předělávat

Jestli si usmyslíte mít sprchový kout místo vany, ale nechcete úplně vanu zbourat, můžete na vanu jednoduše přidělat vanovou zástěnu. Zástěnu můžete nainstalovat na svou stávající vanu i na tu, kterou si nově pořídíte. Mohou být jak do půlky vany, tak i zástěny posuvné. Budete tak mít jak vanu na relaxaci, tak i sprchový kout na rychlé osprchování a zároveň tak ušetříte i místo.

sprchovy-kout-vana

Ukázka vanové zástěny

Chci mít pouze sprchový kout

Pokud si přejete pouze sprchový kout, musíte tedy demontovat starou vanu. Pokud se pustíte do této větší rekonstrukce, zkuste se zamyslet, zda není nutné opravit, nebo dokonce vyměnit odpady. Pokud jsou v koupelně déle než 20 let, bylo by dobré je rovnou vyměnit.

Teď už samotné odstranění vany. Vyšroubujte sifon a pokud je vana na podpěrné zídce, tak ji odlepte, aby byla vana volná. Následně ji nadzvedněte a vyjměte z podezdívky. Jakmile dáte vanu bokem, je na řadě zbourat podpěrnou zídku a všechny obklady a součástky. Nepoškoďte stěny a obklady, kde poté bude sprchový kout, přidělali byste si zbytečnou práci.

Jako první přijde příprava místa, kde sprchový kout bude. Důkladně si vše ukliďte a pokud je někde porušená spára, nebo obklad tak jej nezapomeňte opravit. Pokračujte na samostatnou montáž. Pokud chcete mít sprchovou vaničku, tak si ji nejdříve namontujete a až pak začněte s montáží samotného sprchového koutu. Podívejte se i na bližší informace k odtokovému žlábku.

Konstrukci smontujte a postavte na vaničku, tak aby byla v pozici, která by se Vám zdála nejlepší. Zkontrolujte, zda je konstrukce vodorovná podle rovnováhy. Všechny obrysy si vyznačte tužkou a určitě si vyznačte i kde budou místa úchytů. Konstrukci zatím můžete dát stranou a na vaničku vyvrtejte na vyznačených místech díry, kam poté přišroubujete profily. Profily zaizolujte silikonem zespodu, aby do vaničky nezatékala voda, ale také je zasilikonujte z venkovní strany. Po upevnění profilů do nich můžete vložit sprchovou konstrukci. Instalace sprchových dveří se liší podle toho, o jaký typ se jedná. Obecně řečeno je vložte do spodní a horní části konstrukce, kde jsou otvory, které si musíte připravit podle každého typu dveří. Nakonec nainstalujte rukojeti a vše důkladně zasilikonujte.

Sprchovy-kout-vana (1)

Ukázka čtvrtkruhového sprchového koutu

Na to, jaký sprchový kout si vybrat, se podívejte na náš článek: Jak vybrat dokonalý sprchový kout?

Nejčastěji hledané sprchové kouty