Jak obložit vanu? Více možností pro Vaší koupelnu

Nejspíš přemýšlíte, jaký materiál zvolit. Ve hře jsou klasické kachličky, které byste našli v koupelnách nejčastěji, jelikož byly nejpoužívanější a dříve byly jediným řešením. Nyní si můžeme vybírat z větší škály materiálů. Můžete použít betonové stěrky, krycí panely, které mohou být čistě bílé, ale i s motivem dřeva, což vaši koupelnu krásně zútulní. Záleží tedy jen na Vás, který z obkladů si vyberete.

Klasické kachličky pokaždé trochu jinak

Kachličky jsou sice klasickou volbou, zato u nich můžete krásně využít svou fantazii. Kachličky mohou být jinak veliké, a i jinak barevné. Můžete udělat obklad vany jednou barvou a jinou barvou udělat například pruh podél vany. Nebo barvy můžete nalepit na přeskáčku do mozaiky. Jak si s obkladem vyhrajete je čistě na Vás.

Jak-obložit-vanu

Obložená asymetrická vana

Před obkládáním vany kachličkami, si musíte připravit povrh na obkládání, aby byl rovný a očistěný. Začněte nanášet lepidlo a postupně i kachličky. Kachličky lepte odspodu nahoru a od jednoho rohu k druhému. Myslete na to, aby spáry na dlažbě navazovaly na spáry na vaně. Po uschnutí lepidla je důležité spáry vyspárovat, ještě před úplným zaschnutím spárovací hmoty můžete očistit to nejhorší, ale důkladné očištění proveďte až po úplném zaschnutí. Nakonec samozřejmě zasilikonujte spáru mezi vanou a obkládačkou, nebo použijte vanovou lištu.

Krycí panel, s kterým je manipulace velmi snadná

Jedná se o nejjednodušší způsob, jak vanu zakrýt. Umožňuje jednoduchý přístup k sifonu, což určitě oceníte, pokud nebudete chtít svůj obklad bourat. Panely se nejčastěji využívají u rohových nebo asymetrických van, u kterých by byl obklad velmi složitý. Takhle si jen zvolíte panel podle tvaru vaší vany a vše máte rychle hotovo.

jak-oblozit-vanu

Krycí panel Akrylát u asymetrické vany

Krycí panely jsou univerzálně bílé v podobě akrylátu. V nabídce jsou také dřevěné panely, které si můžete vybrat z dubu, ořechu, nebo prostě z odstínů, jaké se do Vaší koupeny budou hodit. Dřevěné panely dodávají každé koupelně útulnější pocit.

Dávejte si pozor, aby Vám pod panel nezatékalo, jinak by se mohla objevit plíseň a to určitě nechcete. Dejte si tedy záležet na správném vyspárování a na spáru mezi vanou a obezdívkou použijte silikon nebo vanovou lištu, která se Vám sjednotí s celou vanou, pokud použijete čistě bílý panel.

Betonové stěrky pro elegantní vzhled

Pokud jste spíše na jednoduchost, ale zároveň máte rádi koupeny elegantní, tak betonové stěrky jsou jistě pro Vás. U tohoto druhu obkladu na vanu se nepožívají žádné spáry, to znamená míň práce s údržbou. Jedná se o nadčasovou variantu, díky které budu vana krásně sjednocená a lehko udržitelná.

Vyberte si vany podle parametrů