Jak správně silikonovat kolem vany?

Zasilikonování vany se může někomu zdát jako maličkost, ale jedná se o přesný opak. Silikon nám utěsňuje spáru mezi stěnou a vanou. Je ale důležité ho pravidelně měnit, může se totiž stát, že začne silikon plesnivět nebo černat. Tady je podrobný návod, s kterým dokáže vyměnit silikon opravdu každý.

silikonovat-vanu

Polysan CLEO obdélníková vana

Odstranění původního silikonu

Nemůžeme nanášet nový silikon na ten starý, proto si dejte opravdu záležet s odstraněním staré vrstvy silikonu. Silikon Vám půjde lehce odstranit špachtlí nebo i nožem, buďte ale opatrní abyste si nepoškrábali okolní spáry a kachličky. Můžete si pomoct chemickým přípravkem odstraňovačem silikonu, který silikon naruší a změkčí, takže se bude silikon odstraňovat mnohem lépe. Nezapomeňte si místo po odstraněném silikonu odmastit, aby nový lehce přilnul. Odstraněný silikon vyhoďte do koše a určitě ho nesplachujte do odpadu, mohl by se lehko ucpat.

Nanesení nového silikonu

Po odstranění starého silikonu a následném očištění místa, kam přijde nový silikon, si připravte vhodný silikon, který Vám bude vyhovovat a bude se Vám s ním nejlépe pracovat. Připravte si taky nějaký papír nebo něco kam budete silikon odkládat nebo v případě úprav otírat. Silikon si naneste na spáru od začátku až do konce vany, kam chcete silikon nanášet.

Vyhlazení nového silikonu

Pro následné vyhlazení silikonu si můžete připravit stěrku, ale stejně tak dobře jde silikon vyhladit prstem. Pokud jste se rozhodly vyhlazovat prstem tak si prst namočte do mýdlové vody, aby se Vám silikon nepřichycoval na kůži a začtěte uhlazovat. Uhlazujte silikon vždy po pár centimetrech a pokaždé si prst opět namočte. Pokud budete mít někde malou vrstvu silikonu, nebo se Vám nepodaří udělat hladká vrstva, nezoufejte! Stačí přidat silikon na místo, kam je potřeba a prstem opět uhladit.

Silikon nechte pořádně zaschnout a nijak na něj nesahejte, jinak by se Vám mohlo stát, že silikon ještě nebude dostatečně zaschlý a můžete si ho poškodit. Úplně suchý by měl být přibližně po 8 hodinách.

Vyberte si vany podle parametrů: