Jak usadit vanu? Návod krok za krokem

Ať si zařizujete koupelnu od úplného začátku nebo jste se jen rozhodli pro rekonstrukci a nevíte si rady, jak správně usadit vanu, tak to vůbec nevadí. Se šikovným návodem to zvládnete hravě sami a nepotřebujete k tomu ani žádného řemeslníka, ať už máte akrylátovou, nebo jinou.

Přípravy před usazením

Jako první si pečlivě zkontrolujte, zda není vana poškozená, po usazení by se Vám tato chyba těžko napravovala. Také si důkladně pročtěte návod, který byl k vaně přiložen, žádná vana totiž není stejná a každá se bude usazovat malinko jinak.

Nyní můžete začít s montáží

1. Vanu si otočíte spodkem dolů, abyste k ní přidělali výškově nastavitelné nožičky. Pod vanu si dejte libovolnou podložku (folie nebo kus kartonu postačí) aby se Vám vana neponičila.

2. Poté namontujte odtokový systém a vanu umístěte na správné místo, kde byste ji chtěli mít. Pomocí nastavitelných nožiček si upravíte výšku, která by Vám nejvíce vyhovovala a zároveň aby byla mezi sifonem, který slouží k odvádění vody do kanalizace, a podlahou mezera minimálně 5 cm.

3. Spolu s výškou si musíte i vyzkoušet, zda jsou všechny nožičky nastaveny stejně a zda je vana skutečně vodorovná. To si ověříte pomocí rovnováhy.

4. Samotné nohy by vanu neudržely, proto je nutné vytvořit podezdívku, která bude vanu podpírat v nejnižších bodech. Vanu si tedy odložíte, nejlépe zase na nějakou podložku a před úpravou plochy, na které bude vana stát, si uklidíte a zbavíte ji všech nečistot a také ostrých předmětů. Vytvoříte si podezdívku a vanu na ni postavíte.

5. Vanový odpad napojíte na odpadní trubku a nezapomeňte vyzkoušet, zda nikde nic neteče a vše těsní tak jak má. Vanu si napustíte a necháte všechnu vodu odtéct, během toho, co bude voda odtékat vše kontrolujte, jestli nikde voda neteče a vše odtéká tak jak má.

6. Pokud je vše v pořádku, přichází na řadu upevnění nožiček a osazení vany. Vanu nedáváme přímo na obezdívku, ale je ukotvená pomocí kovových profilů ke stěně anebo se vkládá do lože z tvárnic. Pro obezdění vany se nejčastěji používají ploché tvárnice, které jsou nejjednodušší pro případné řezání a úpravy.

7. Je také dobré myslet na pravidelné kontroly sifonu, takže je důležité nezapomenout si vyříznout do tvárnic otvor, který může být uzavřen magnetickými dvířky, nebo kachličkou nalepenou pouze silikonem.

8. Nakonec se vana zafixuje lepidlem a obkládá se kachličkami, které nám krásně sjednotí celé okolí vany se zbytkem koupelny. Na obklad můžeme použít i akrylátové panely. Spáru mezi vanou a obezdívkou vyplňte silikonem nebo vanovou lištou.

jak-usadit-vanu

Ukázka osazené obdélníkové vany

Jak vysoko usadit vanu?

Kolem tématu, jak vysoko usadit vanu se vede dlouhá diskuse, ale je to spíše na tom, co komu více vyhovuje. Doporučená výška vrchní hrany vany je 60 cm. Nyní je ale trendem usazovat vanu níže, jelikož se do ní lépe dostanete a lépe se z ní i vylézá, což je samozřejmě lepší jak pro menší děti, tak i pro lidi staršího věku.

Vyberte si vany podle parametrů