Jak vybrat vanu: výběr té nejlepší koupelnové vany

Právě vana je nejdůležitějším prvkem koupelny, a proto je tak důležité si její výběr dostatečně promyslet a zvážit všechny možnosti. Při výběru vany je důležité, aby splňovala Vaše požadavky, přesněji řečeno, aby byla správně tvarovaná, prostorná ale zároveň aby perfektně sedla do Vaší koupeny. Proto máme mnoho možností, podle kterých si vanu můžeme vybírat, přece jenom to bude vaše místo odpočinku.

jak-vybrat-vanu1

Ukázka asymetrické vany

Podle značky

Každý si určitě vybere značku, která mu bude vyhovovat. Můžete také dát na svou předešlou zkušenost, nebo na rady od rodiny či přátel. U nás naleznete vany nesoucí značky Aqualine, Ravak, Kolo, Jika, Polysan, Vagnerplast, Gelco, Riho, Santech a Teiko.

Podle tvaru

Tvarů van je mnoho, teď která se hodí právě pro Vás? Záleží na jakém místě vanu chcete mít. Pokud by se Vám nejvíce hodila vana do rohu, určitě se podívejte po rohové či asymetrické, ale vanu obdélníkovou taky nevyvracíme. Kruhové a oválné se nejvíce hodí spíše pro prostornější koupeny, jelikož mohou být i volně stojící a tím pádem mohou zabírat i více místa. 

Obdélníkové vany

Obdélníkové vany jsou nejčastějším tvarem do koupelny a umístění je díky jejich univerzálnosti velmi jednoduché. Svým klasickým ale zato elegantním designem se hodí do každé koupelny.

Asymetrické vany

Nejvhodnější jsou pro malé koupelny díky úspoře místa a svému hlubšímu dnu se v ní můžete i osprchovat a nemusíte si lámat hlavu se sprchovým koutem. Asymetrické vany jsou podobné jako vany rohové, liší se ale svou odlišnou délkou a šířkou.

Rohové vany

Rohové vany jsou určeny především do větších koupelen. Jelikož jsou rohové vany větší, je možnost se v nich koupat ve dvou a mají nejčastěji integrované sedátko, které můžete využít i jako větší odkládací plochu.

Oválné vany

Oválné vany jsou zajímavé svým neobvyklým tvarem a budou se krásně vyjímat v prostorných koupelnách.

Kruhové vany

Kruhové vany jsou díky svým parametrům vhodnější do velkých koupelen. Tyto vany ocení páry nebo rodiny s dětmi, protože kulaté vany jsou jedny z nejprostornějších a dopřejí Vám pohodlí, které si zasloužíte.

Volně stojící vany

Volně stojící vanu můžete umístit téměř kamkoliv a není třeba žádného obezdění či obkládání. Volně stojící vany si představujeme spíše v luxusních koupelnách, jelikož vytváří velmi příjemnou relaxační atmosféru. Pokud si tuto vanu pořídíte, i ve Vaší koupelně se budete cítit jako kdybyste byli na luxusní dovolené.

jak-vybrat-vanu

Volně stojící vana Aqualine

Podle orientace

Nesmí se zapomenout na orientaci vany, kterou budete nejvíce promýšlet u vany asymetrické. To totiž může být klíčovým prvkem, jak poté celou koupelnu budete směřovat a co kam umístíte. 

Pravá a levá vana

Pokud se postavíte k místu, kde by měla vana být čelem a bude svírat pravý úhel na pravé straně tak určitě budete potřebovat orientovanou vanu napravo a jestli bude svírat pravý úhel na levé tak nalevo.

Podle materiálu

Akrylát

Jedná se o termoplast, jelikož je snadno tvarovatelný, tak je v nabídce větší tvarová rozmanitost akrylátových van. Tyto vany jsou náchylnější na poškrábání, ale jejich životnost dle norem EU je 20 let. Je s nimi snadná manipulace a nabízí širokou řadu tvarů. Akrylát je pocitově teplý a voda díky němu jen tak nevystydne.

Gelcoat

Jedná se o lesklou ochrannou vrstvu z polyesterové pryskyřice, nanášenou nástřikem. Díky Gelcoatu je čištění a celková údržba vany velmi snadná. 

Litý mramor

Vany z litého mramoru jsou vyráběny ze směsí mletého vápence, sklářského písku, polyesterové pryskyřice a barviv. Litý mramor drží teplo a mají krásně elegantní povrh, který se dá tónovat do různých odstínů.

Smaltované vany

Smaltované vany jsou jedny z nejodolnějších. Jsou odolné proti nárazu, poškrábání a vydrží dlouhá desetiletí. Udržuje vodu déle teplou a je ze 100 % recyklovatelného materiálu. Bohužel tyto vany se pohybují ve vyšší cenové kategorii.

Podle rozměru

Rozměr vany si asi každý musí určit sám, podle toho, jak velkou má koupelnu a zároveň jak moc velkou vanu chce. U nás naleznete vany od 120x70 cm až do 190x90 cm. Nejčastěji se délka vany pohybuje od 160 do 170 cm, šířka od 60 do 75 cm a hloubka se pohybuje od 40 do 80 cm. Správnou velikost vany si ale musíte také vybrat podle toho, jak velké místo na vanu máte.