Osvětlení do koupelny: inspirace a jak jej správně vybrat

Máte někdy pocit, že vypadáte v zrcadle v koupelně jinak než obvykle? Na vině může být špatné světlo. Jak osvětlení do prostoru koupelny vhodně vybrat a umístit, jakou by mělo mít barvu a jak se na věc dívají bezpečnostní normy, na to si posvítíme v tomto článku.

Umístění aneb co říkají předpisy?

Vlhkost a nebezpečí úrazu elektrickým proudem ovlivňují do značné míry i možnosti, kam vlastně můžete osvětlení rozmístit. Vzhledem k těmto faktorům se totiž koupelna dělí do několika bezpečnostních zón:

  • Zóna 0 zahrnuje vnitřní prostor vany nebo sprchy a neumožňuje umístění žádného světla ani zásuvky.
  • Zóna 1 je ohraničená okrajem vany či sprchy do výšky 2,25 m. Svítidla zde musí splňovat stupeň krytí alespoň IPx5 (ochrana proti vodě stříkající ze všech směrů).
  • Zóna 2 se nachází v blízkosti vany či sprchy (ve vzdálenosti 0,6 m a ve výšce nad 2,25 m). Zde je možné umístit světla minimálně s IP44.
  • Zóna 3 představuje zbytek koupelny s minimálními omezeními. Ideální jsou však světla alespoň s IP21, která jsou odolná proti kondenzaci par.

led-osvetleni-v-koupelne-saphoLED osvětlení v koupelně Sapho

Tip: co je IP? Tato zkratka vychází z anglického Ingress Protection a znamená stupeň krytí. Ve spojitosti s koupelnovým osvětlením udává odolnost proti vniknutí cizích předmětů a kapalin. Stupeň ochrany tu tedy udávají dvě čísla, která za písmeny IP následují.

Stropní osvětlení jako základ

Bez centrálního osvětlení poskytujícího rozptýlené světlo se neobejdete v žádné koupelně. Jeho úkolem je usnadnit orientaci v prostoru a zároveň mu dodat příjemnou atmosféru. Při výběru berte v potaz umístění oken, barevné ladění obkladů (světlé lépe odrážejí světlo než tmavé), velikost a také uspořádání koupelny. Čím tmavěji koupelna působí, tím silnější světlo budete potřebovat.

Nejoblíbenějšími variantami jsou v tomto případě klasická svítidla připevněná ke stropu, nebo podhledová světla zapuštěná přímo do něj.

Jak má vypadat osvětlení zrcadla?

Při péči o svůj zevnějšek je velmi důležité správné osvětlení zrcadla. Při nevhodném světle budou vznikat rušivé a nevzhledné stíny, které by ztěžovaly například líčení. Proto je důležité, aby světlo na tvář směřovalo rovnoměrně.

V ideálním případě volte světla po obou stranách zrcadel, případně přidejte ještě horní a dolní osvětlení. Světlo by se nemělo v zrcadle odrážet a oslňovat vás a mělo by mít přirozený denní barevný tón. Z toho důvodu se hodí především neutrální či studená bílá barva, která nezkresluje odstín pleti. Teplé světlo však zase dokáže vytvořit příjemnou a hřejivou atmosféru.

koupelnove-osvetleni-zrcadla-saphoLED osvětlení zrcadla Sapho

Přidejte doplňková světla

Šikovně rozmístěné LED pásky či jiné zdroje světla po obvodu vany, polic nebo i na stropě mohou pomoci vykouzlit pocit útulna i luxusu. V případě velkých koupelen mohou k tomuto účelu posloužit i nástěnná světla.

led-osvetleni-v-koupelne-aqualineLED koupelnové osvětlení Aqualine

Vyberte si koupelnové osvětlení podle nejvyhledávanějších parametrů: