Trendy desky pod umyvadlo: jak je vybrat a na co si dát pozor?

Aktuální koupelnový trend, ale také praktické řešení poskytující vítaný odkládací prostor – to jsou desky pod umyvadla. Pokud po designové stránce zaujaly i vás a přemýšlíte, že jimi ozdobíte svou koupelnu, podívejte se, co všechno byste měli mít při výběru na paměti.

Základem je kvalitní materiál

Desky pod umyvadlo přicházejí do častého styku s vodou a je tak nezbytné, aby něco vydržely. Jinak hrozí, že začnou brzy měnit tvar nebo barvu. Z toho důvodu je nutné volit kvalitní materiály, které jsou do složitých podmínek uzpůsobené.  

  • MDF/dýha

Jedním z nejběžnějších materiálů používaných pro výrobu desek pod umyvadlo je kombinace dýhy a MDF, tedy dřevovláknitých polotvrdých desek. K výhodám tohoto materiálu musíme započíst skvělý design, který vypadá jako masivní dřevo, vysokou kvalitu a ve srovnání s masivem i značně příznivější cenu. Navíc se i snadněji udržuje a díky úpravám je i dostatečně odolný.

  • MDF/lamino

Cenově ještě příznivější variantou je kombinace MDF a lamina. Tento materiál nabízí velké možnosti, co se různých dekorů týče, snadno se udržuje a povrch tvořený vysokotlakým laminátem je odolný také proti poškrábání a vodě.

  • Umělý kámen

Materiál Solid Surface, nebo také umělý či technický kámen, je tvořen směsí přírodního kamene a akrylátu. Vyniká pevným a kompaktním povrchem, snadnou údržbou, odolností, nenasákavostí a je k dostání ve spoustě různých barevných provedeních.

deska-pod-umyvadlo-ravak-mdf-dyhaDeska pod umyvadlo z MDF a dýhy Ravak

Vyberte vhodné rozměry

Desky jsou k dostání v mnoha rozměrech a není problém najít takovou, která zapadne do prostoru vaší koupelny. Mohou mít nejen různou šířku, která se pohybuje od 60 cm až do 250 cm, ale i tloušťku. Pozor si dejte i na provedení desek, některé totiž mohou mít různě upravené přední a boční hrany a jsou tak určené například jen pro upevnění do výklenku.

Prostor pro umyvadlo si většinou můžete vyvrtat sami, takže je jen na vás, zda jej umístíte přesně doprostřed, nebo třeba ke kraji. Na trhu ale najdete i desky předvrtané a můžete si tak ušetřit trochu práce.  

deska-pod-umyvadlo-avice-saphoDeska pod umyvadlo Sapho Avice

Toužíte po úložném prostoru? Doplňte desku skříňkou

Umyvadla na desku sice vynikají po estetické stránce a deska nabízí prostor pro odložení zubních kartáčků či nejrůznějších koupelnových dekorací, pochybnosti však může budit chybějící úložný prostor. I to má ale řešení. Pod desky je totiž možné instalovat skříňky či police, kam se vejdou ručníky nebo třeba kosmetické přípravky.

deska-pod-umyvadlo-treos-se-skrinkouDeska pod umyvadlo se skříňkou Sapho Treos

Jak desku na umyvadlo upevnit?

Následně je třeba vyřešit upevnění desky, k čemuž bývají využívané konzole. Ty mohou být skryté a nechávají tak vyniknout samotnou desku a umyvadlo, nebo designové, kdy samy přitáhnou pozornost, a ještě mohou sloužit například k zavěšení ručníků a podobně.

Pokud zvolíte desku do šířky 120 cm, stačit vám budou konzole dvě, do 200 cm pak 3 a nad tuto šířku raději desku upevněte 4 konzolemi.

deska-pod-umyvadlo-avice-sapho-2Deska pod umyvadlo s konzolemi na zavěšení ručníků Sapho

Jak na montáž umyvadla na desku?

Podceňovat byste určitě neměli následné upevnění samotného umyvadla na desku. Při nekvalitní montáži právě ve spoji může snadno docházet k usazování nečistot a následnému vzniku plísní.

K upevnění v tomto případě postačí tenká vrstva silikonu na spodní stranu umyvadla. Pak už jej jen nasaďte a vyrovnejte.

deska-pod-umyvadlo-ravak-bilaDeska pod umyvadlo Ravak

Vyberte si desku pod umyvadlo podle nejvyhledávanějších parametrů: