6 tipů, jak vybrat zrcadlo do koupelny

Zrcadlo v koupelně už dávno není jen praktickým doplňkem, který výrazně usnadňuje ranní i večerní hygienu. Plní totiž i úlohu estetickou a dokáže výrazně ovlivnit podobu celé místnosti. Jak u zrcadla co nejlépe skloubit funkčnost a designovou stránku a na co všechno si dát při výběru pozor? Na to se podíváme v následujících řádcích.

1. Rozměry a umístění v hlavní roli

V první řadě si promyslete, kolik prostoru chcete a můžete zrcadlu věnovat. Důležitým faktorem je v tomto případě i další koupelnový nábytek, především umyvadlová skříňka. Ta by měla být zhruba o 10 cm širší než právě zrcadlo zavěšené nad ní. Opačný poměr totiž po designové stránce nevypadá zrovna lichotivě.

V potaz je ale třeba vzít i to, jak vysoko zrcadlo nad umyvadlo umístit. Berte ohled na osoby, které budou (nebo by mohly, například v případě návštěv) zrcadlo používat. V zrcadle byste se měli vidět pohodlně, krčení nebo stoupání na špičky při čištění zubů není zrovna vhodné, a to ani v případě menších dětí. Je výškový rozdíl ve vaší rodině větší? Řešením jsou vysoká zrcadla.

zrcadlo-do-koupelny-sapho-treosZrcadlo do koupelny Sapho Treos

2. Kolik úložného prostoru potřebujete?

Máte obavu, že vaší budoucí koupelně bude chybět dostatek úložného nebo odkládacího prostoru? Pak si můžete pomoci zrcadlem s vhodným vybavením. Existují totiž například varianty s policí, které vyřeší umístění líčidel nebo třeba kartáčků na zuby. Pokud byste ocenili místa ještě více, spíše než po zrcadle se poohlédněte po zrcadlových skříňkách (galerkách), které za zrcadlem ukrývají dostatek prostoru pro nejrůznější kosmetické přípravky a další koupelnové nezbytnosti.

zrcadlo-s-polici-sapho-bretoZrcadlo s policí Sapho

3. Kulaté, nebo hranaté?

K nejoblíbenějším a nejběžnějším tvarům patří stále zrcadla hranatá, ať už jde o obdélníky nebo čtverce. Po designové stránce jsou sázkou na jistotu, navíc nabízejí největší plochu, v níž se můžete prohlížet.

V moderních koupelnách si nyní našla své místo zrcadla kulatá. Dokážou zjemňovat prostor a stávají se často nejvýraznějším prvkem celé místnosti. Svým tvarem nás však ochuzují o část plochy k prohlížení a je třeba je volit vzhledem k okolnímu zařízení a stylu obezřetněji a s citem. Příjemným kompromisem těchto dvou variant jsou pak oválná zrcadla, která vypadají zajímavě, a navíc jsou i poměrně praktická.

kulate-zrcadlo-sapho-zlaty-ramKulaté zrcadlo ve zlatém rámu Sapho

4. Hra světel

Zrcadlo umí v koupelně skutečné divy a jedním z nich je i práce se světlem. Pokud zrcadlo umístíte naproti oknu, dokáže místnost krásně prosvětlit a také opticky zvětšit.

Pokud by i tak bylo v koupelně světla málo, přidejte ke klasickému stropnímu osvětlení i světlo přímo na zrcadle. Výborně fungují například LED pruhy po stranách zrcadel. Ty ocení i ženy při líčení, neboť nabízejí osvětlení z ideálních úhlů. Jednou z mála nevýhod zrcadel s osvětlením je, že se tón světla málokdy povede sladit s dalším osvětlením v koupelně, a výsledek tak může působit trochu nejednotně.

zrcadlo-s-osvetlenim-sapho-nyxZrcadlo do koupelny s LED podsvícením Sapho

5. Otázka designu

Zrcadlu to v koupelně zkrátka musí slušet, a tak se při výběru nezapomeňte zaměřit i na jeho design. Možností je totiž více než dost. Do minimalistických nebo třeba skandinávských koupelen můžete umístit jednoduché zrcadlo bez rámu, pro ozvláštnění například v oválném či kruhovém tvaru. Pokud chcete ze zrcadla udělat dominantu místnosti, sáhněte například po těch usazených v zajímavých rámech. Vybírat můžete z mnoha stylů a pořídit si zrcadlo ve zlatém, dřevěném nebo třeba černém rámu.

zrcadlo-do-koupelny-sapho-ubudZrcadlo v rámu Sapho

6. Výběr zrcadla si nechte nakonec

A ještě jedna dobrá rada na závěr: zrcadlo by mělo patřit k posledním prvkům, které do své koupelny umístíte. Proč? Vybírat byste jej totiž měli až poté, co budete přesně vědět, kde budou umístěné další kusy nábytku, jak vysoko bude umyvadlo, kde budou světla a podobně. Dokáže totiž udat ráz celé místnosti a musí tak do prostoru perfektně zapadnout a dotvořit celkový dojem. Pokud si jej ale pořídíte v předstihu, může se stát, že bude ve výsledku příliš velké, nebo naopak malé, nebo se nebude do koupelny hodit svým tvarem či designem. Jeho výběr si tedy nechte raději na závěr a nakupujte s jasnou představou toho, jak má vypadat.

zrcadlo-v-retro-stylu-saphoZrcadlo v retro stylu Sapho

Vyberte si zrcadlo do koupelny podle nejvyhledávanějších parametrů: