Toužíte po sprše bez vaničky? Poradíme, jak správně vybrat odtokový žlab

Okouzlil vás minimalistický design a bezbariérové pojetí sprchy bez vaničky, díky němuž dokonale splývá se zbytkem místnosti? Pak se neobejdete bez sprchového žlabu, který v tomto případě řeší odtok vody. Pokud se chcete vyhnout povodni v koupelně, je důležité jeho výběr nepodceňovat a věnovat dostatečnou pozornost důležitým parametrům. Jaké to jsou?

Je sprcha bez vaničky pro vás?

V první řadě je nutné zjistit, zda vůbec vaše koupelna instalaci sprchového žlabu umožňuje. Problém může nastat především v případě panelákových koupelen, kde bývá potíž s minimální stavební výškou. Ale i tato situace má své řešení. Přečtěte si, jak na sprchový kout bez vaničky v paneláku.

Odpověď na otázku, zda je pro vás sprchový žlab vhodný, vám v ideálním případě přinese statik nebo stavební technik. Pokud ano, je důležité dodržet při instalaci dostatečný spád, doporučováno je 1,5-2 %. Chcete se do tohoto úkonu pustit svépomocí? Pak se vám bude hodit náš článek, který vám se správným spádováním poradí.

sprchovy-zlab-ravakSprchový žlab Ravak

Spočítejte průtok vody

Aby voda ze sprchy plynule odtékala a nikde se nehromadila, věnujte pozornost kapacitě průtoku žlabu. Ta by měla odpovídat průtoku vaší sprchové hlavice, případně stropní sprchy či masážních trysek. V případě většího množství vody se využívají dvoukomorové sifony, které umožňují lepší odvod.   

Jak často budete sprchu využívat?

Jiný odtokový žlab se hodí do veřejných bazénů, jiný pro občasné využití například na chalupě. Zamyslete se proto nad frekvencí využití. Domácnosti si vystačí s běžnými typy odtokových žlabů, na chaty a chalupy se budou více hodit podlahové vpusti se suchou zápachovou uzávěrou. Pro místa s větším počtem lidí využívajících sprchu pak zvolte co nejkvalitnější materiály.

Zvažte umístění

Co se týče umístění žlabu v prostoru sprchy, máte na výběr hned několik možností. Tou nejběžnější je umístění sprchového žlabu ke zdi. V tomto případě vám stačí spádování v jednom směru, tedy ke stěně. Další variantou jsou odtokové žlaby umístěné v rohu, kdy je podlaha vyspádovaná směrem k hraně roštu. Třetí alternativou jsou žlaby v prostoru, kdy je spádování nutné provést ze všech stran, odměnou však může být esteticky zajímavý výsledek.

odtokovy-zlab-u-steny-ravakSprchový žlab u stěny Ravak

Nerez, nebo plast?

Otázku, zda se rozhodnout pro nerezové nebo plastové provedení, může snadno vyřešit váš rozpočet. Plastové odtokové žlaby jsou totiž levnější, přitom není nutné nijak výrazně rezignovat na funkčnost a kvalitu. Nerezové jsou sice cenově o něco výše, na druhou stranu však mívají delší životnost a při jejich čištění se nemusíte bát použít ani nejrůznější chemické prostředky.

sprchovy-zlab-saphoSprchový žlab Sapho

Na řadu přichází design

Od technických parametrů se nyní můžeme přesunout k těm designovým. Odtokové žlaby jsou nejčastěji k dostání v nerezovém provedení, ale rozhodnout se můžete i pro černou barvu, která skvěle zapadne například do moderních koupelen a vytvoří opticky ještě propojenější prostor. Ten můžete ještě vyšperkovat položením dlažby na žlab.

Sprchový žlab GelcoSprchový žlab Gelco

Vyberte si sprchový žlab podle nejvyhledávanějších parametrů: