Jak vybrat skříňku do koupelny? Nepodceňte materiál a dejte pozor na rozměry

Existuje spousta nezbytností, kterým v koupelně musíme najít místo, a bez skříňky se proto neobejdeme. Jak vybrat takovou skříňku, která bude nejen funkčním, ale i designově povedeným doplňkem interiéru? Pojďme si projít ty nejzásadnější kroky výběru.

Jakou variantu skříňky do koupelny zvolit?

Nejdřív se zamyslete nad tím, co od skříňky vlastně očekáváte, a jaký nábytek už v koupelně máte. Podle toho si vyberte typ skříňky, po kterém se budete dívat. Možností je totiž hned několik:

  • Skříňka s umyvadlem

Tato varianta představuje velmi praktické řešení, kdy je už umyvadlo součástí skříňky a nemusíte tak řešit jeho výběr zvlášť. Máte strach, zda najdete provedení přesně podle svých představ? Nemusíte se obávat, nabídka umyvadlových skříněk je skutečně široká.

skrinka-s-umyvadlem-sapho

Skříňka s umyvadlem Sapho

  • Skříňka pod umyvadlo

Pokud už umyvadlo máte, nebo jeho výběr chcete řešit samostatně, pořiďte si skříňku pod umyvadlo. Ta by měla obratně skrýt odpad, a ještě nabídnout dostatek úložného prostoru.

  • Skříňka pod dvojumyvadlo

Ve větších koupelnách nebo v případě početnějších rodin stojí za zvážení i využití skříněk pod dvojumyvadla. Ta nabízejí více prostoru jak pro hygienu, tak i pro uložení věcí.

skrinka-pod-dvojumyvadlo-sapho-kaliSkříňka pod dvojumyvadlo Sapho

  • Skříňka nad umyvadlo

Další možností jsou i skříňky k zavěšení nad umyvadlo, případně horní skříňky. Ty nabízejí dodatečný úložný prostor a mohou mít podobu klasických skříněk s dvířky, ale třeba i polic.

  • Skříňka s košem

K oblíbenému typu patří i skříňky, které ukrývají koš na prádlo. Šikovně šetří prostor a hodí se tak i do malých koupelen. Nejčastěji mají podobu vysokých skříněk, ale seženete i nízké varianty.

koupelnova-skrinka-s-kosemKoupelnová skříňka s košem na prádlo Intedoor

Materiál v hlavní roli

Koupelna je místem, které dává nábytku zkrátka zabrat. Využíváme ji velmi často, je zde vysoká vlhkost, a to všechno může mít výrazný vliv na životnost. Z toho důvodu vybírejte kvalitní a odolné materiály s ošetřením právě proti působení vody. Nejčastěji se setkáte s těmito:

  • Masiv

Ačkoliv skříňky z masivního dřeva na první pohled nejdou s vlhkostí koupelny příliš dohromady, určitě se jich nemusíte bát. Ovšem za splnění určitých podmínek. Tou první je volba vhodného typu dřeva, které je samo o sobě odolnější vůči vlhkosti. Tím je například teak, mahagon, dub nebo třeba borovice. Druhou podmínkou je pak dostatečné ošetření, díky kterému náročné podmínky v koupelně zvládne. K tomu se používá nejčastěji lak nebo vosk. Sledujte, zda je nábytek ošetřen i z vnitřních stran.

Hlavní nevýhodou nábytku z masivu je vyšší pořizovací cena.

koupelnova-skrinka-masiv-saphoKoupelnová skříňka z masivu Sapho

  • Lamino

Nábytek z lamina už dávno není jen lacinou a nepříliš kvalitní alternativou masivu. Díky pokročilým technologiím nejen dobře vypadá, ale zároveň i něco vydrží. Tato dřevotřísková deska polepená laminovacím papírem je však oblíbená i z mnoha dalších důvodů – ať už jde o nízkou cenu nebo takřka nepřebernou škálu barevných provedení.

  • MDF

O něco odolnější a pevnější variantou jsou ve srovnání s laminem MDF desky. Název zkracuje anglický výraz Medium Density Fiberboard a jedná se o dřevovláknité polotvrdé desky, jejichž povrch se upravuje foliováním nebo lakováním.

Tip: Velmi často se u koupelnových skříněk setkáte s kombinací lamina a MDF, kdy dvířka nejčastěji tvoří právě MDF, korpus pak lamino. Tato varianta nabízí dobrý poměr výkonu a ceny.  

koupelna-skrinka-aqualine-mdf-laminoKoupelnová skříňka Aqualine z MDF/lamina

  • Plast

Pokud chcete zvolit materiál, kterému vlhkost nevadí prakticky vůbec, je to plast. Snadno se udržuje, pořizovací náklady jsou nízké a plastové skříňky jsou k dostání v mnoha různých provedeních. Jestliže vám tedy vyhovují i po stránce designu, jedná se o zajímavou alternativu.

Pozor na rozměry

Že je třeba řádně přeměřit prostor koupelny a navrhnout správné rozložení nábytku a dalšího vybavení, asi nemusíme zmiňovat. U umyvadlových skříněk si dejte pozor na uváděné rozměry, kdy některé mohou zahrnovat i umyvadlo, jiné ne. Právě umyvadlo přitom často přesahuje rozměry skříňky, což by mohlo znamenat komplikaci. Myslet je potřeba i na otevírání dveří skříněk, jejich směr a myslet na dostatečný prostor v jejich okolí.

Zvažte způsob instalace

Dalším aspektem výběru je způsob instalace skříňky. Nejčastěji se setkáme se třemi řešeními:

  • Na zavěšení
  • Na postavení
  • S nožičkami

Do jisté míry vše závisí na požadovaném vzhledu a také možnostech koupelny, vliv má ale tento parametr i na praktičnost. Skříňky na zavěšení usnadňují úklid, na druhou stranu je jejich instalace nejnáročnější a vyžaduje vrtání do zdi. U nábytku určeného k postavení přímo na zem je naopak montáž velmi snadná, komplikaci však mohou představovat spodní části, které budou vystavovány častému kontaktu s vodou, což se může časem projevit na jejich kondici. Skříňky na nožičkách jsou pak jakousi střední cestou.  

koupelnova-skrinka-na-zaveseni-intedoorKoupelnová skříňka na zavěšení Intedoor

Barvy a dekory určují výsledný vzhled koupelny

V neposlední řadě se nabízí otázka dekoru a barev. Tyto parametry by se měly odvíjet od celkového stylu a zařízení vaší koupelny a také vašeho vkusu. Při zařizování myslete na známou poučku o tom, že světlé barvy opticky zvětšují prostor, což oceníte především v menších koupelnách, zatímco tmavší místnost opticky zmenší, ale zase působí útulným dojmem.

V současné době jsou oblíbené nejrůznější dekory dřeva, které korespondují s trendy skandinávským či nadčasovým rustikálním stylem. Industriálně zařízenou koupelnu zase skvěle doplní dekor betonu. Vybírat ale můžete i z nejrůznějších barev a rozhodnout se pro klasickou bílou, nebo třeba extravagantnější červenou či černou skříňku.

Tip: Lesk, nebo mat? To je otázka, nad kterou si možná řada z vás láme hlavu. Lesklý nábytek je o něco náročnější na údržbu, na druhou stranu ale prostor zvětší a navozuje dojem luxusu. Na matném provedení nebude tolik vidět každý otisk prstu, nevýhodou zde může být tendence ubírat světlo.  

umyvadlova-skrinka-sapho-v-industrialnim-styluKoupelnová skříňka v industriálním stylu Sapho

Jděte na to prakticky: promyslete výbavu a uspořádání

Doposud jsme se věnovali převážně vlastnostem nábytku viditelným zvenku, je ale čas podívat se i dovnitř. Koupelnové skříně totiž mohou mít nejrůznější uspořádání i vybavení.

Oblíbenou volbou je skříňka s košem na prádlo, která snadno vyřeší problém, kam koš vhodně umístit. Co se týče dalšího vybavení, nabízí se skříňky se zrcadlem (galerky). Ty navíc poskytují další úložný prostor.

Pozornost věnujte i uspořádání. Někomu budou vyhovovat policové skříně bez dvířek, jiným například šuplíky s praktickými organizéry.

Vyberte si koupelnovou skříňku podle nejvyhledávanějších parametrů: