Bezbariérový sprchový kout ocení nejen senioři a tělesně postižení. Proč stojí za zvážení?

Není nutné překračovat vysokou vaničku ani jiné překážky, vše je volně přístupné, funkčně a prakticky zařízené a maximálně pohodlné i bezpečné – tak vypadá bezbariérový sprchový kout. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je určený jen pro skupiny lidí, jako jsou senioři nebo tělesně postižení, ocení jej všichni. A to jak z hlediska používání, tak i designu. Jaké výhody nabízí a jak by měly bezbariérové kouty vypadat?

Výhody bezbariérových koutů

Jednou z hlavních výhod bezbariérových sprchový koutů je, že budou vyhovovat naprosto všem. Pokud je mezi členy vaší rodiny starší nebo handicapovaný člověk, je situace jasná a takováto sprcha je v podstatě nutností. Jestliže to není váš případ, oceníte však její benefity v čele s bezpečností a dobrou přístupností v budoucnu nebo třeba při návštěvách starších příbuzných.

Dalším plusem je design. Protože jsou tyto typy sprch koncipován tak, aby nabízely dostatek prostoru a nikde nic nepřekáželo, je vzhled čistý a minimalistický a hraje tak do noty současným trendům. Koupelnu provzdušní, opticky propojí a vznikne tak kompaktní prostor.

A zmínit musíme i další podstatný faktor, kterým je komfort. Z hlediska rozměrů bývají bezbariérové kouty velkorysé a spolu s jednoduchostí zařízení si v nich užijete sprchování třeba i ve dvou.

bezbarierovy-sprchovy-kout-walk-inBezbariérový sprchový kouty Roth Walk-in

Jak by měly bezbariérové sprchy vypadat?

Základem je bezproblémový vstup do sprchy, který nebude dělat problém ani invalidům nebo starším lidem. To zajistí nízká vanička, ideálně ta zapuštěná přímo do podlahy, případně sprcha zcela bez vaničky, kde je odtok řešen žlabem. Pokud se přeci jen, například z důvodu dispozic koupelny, bez vaničky neobejdete, volte tu s výškou maximálně do 2-3 cm. Nezapomeňte také na povrch s protiskluzovou ochranou.

Důležitá je i dostatečná šířka vstupu, za kterou je u bezbariérových sprch považováno minimálně 80 cm. U osob na invalidním vozíku by pak celkové rozměry sprchy měly být alespoň 120x120 cm.

A důležitou roli hraje i typ dveří sprchového koutu. Oblíbeným, a navíc trendy řešením jsou v tomto případě sprchy walk-in, které se obejdou zcela bez dveří. Snadno si u nich nastavíte rozměry dle svých potřeb a možností – bývají totiž složené jen z jedné či dvou skleněných zástěn, které chrání před rozstřikem vody. Přečtěte si více o výhodách sprchových koutů walk-in.  

sprchovy-kout-s-nizkou-vanickouSprchový kout s nízkou vaničkou Roth

Sprchový kout pro seniory a handicapované: na co nezapomenout?

Existuje i celá řada užitečných koupelnových doplňků, které udělají sprchování pro starší či tělesně postižené osoby ještě příjemnější a bezpečnější. Na stěny se hodí umístit přidržovací madla, o která je možné se pohodlné opřít a usnadnit tak vstup a výstup. Praktickým vylepšením je i sedátko. Může být sklopné a nebude tak ve sprše zavazet. Dalším důležitým prvkem je páka vodovodní baterie, která by především v případě lidí na vozíku měla směřovat dolů.

sprchovy-kout-se-sedatkemSprchový kout Ravak walk-in

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: