Sprchové kouty walk-in: jaké mají výhody a co promyslet, než se pro ně rozhodnete?

Elegantní, vzdušné a snadno udržovatelné – sprchové kouty walk in jsou nejen aktuálním trendem, ale i praktickou variantou sprchy, která vynikne jak na stránkách časopisů, tak i v každé běžné koupelně. Proč jsou tak populární, jaké výhody nabízejí a na co si dát naopak pozor? To vám prozradíme na následujících řádcích.

Co si představit pod názvem walk in sprcha?

Walk in sprchové kouty poznáte tak, že mají otevřený vstup a zcela zde chybí dveře. Jedná se často jen o jednu skleněnou sprchovou zástěnu, která odděluje sprchu od zbytku místnosti. Variant ale může být více – do walk-in sprchy můžete vcházet dvěma směry, lze ji umístit do rohu i do prostoru. Tento typ sprchy se dokáže zcela přizpůsobit různým dispozicím a hodí se tak do velkých i malých koupelen.

sprchovy-kout-walk-in-bez-ramuSprchový kout walk-in Sanswiss Cadura

Walk in sprcha bez vaničky, nebo s vaničkou?

Běžnější volbou je varianta walk-in sprchového koutu bez vaničky, kdy je podlaha sprchy stejná jako v celé koupelně a odtok vody je řešen žlabem přímo v podlaze. Výsledek je vizuálně atraktivnější, protože celý prostor působí sjednoceně a vzdušně. Na druhou stranu je však nutné počítat s tím, že sprcha musí být směrem k odtokovému žlabu dostatečně vyspádovaná, což ne každá koupelna dovoluje.

V těchto případech lze zvolit walk in sprchu s vaničkou, která sice na pohled nebude tak elegantní, na druhou stranu však bezpečně zabrání úniku vody z oblasti sprchy.

sprchovy-kout-walk-in-roth

Sprchový kout Roth Walk In Line

Sprchový kout walk in: výhody a nevýhody

Jde spíše o současný hit, nebo představují sprchové stěny walk in nadčasové řešení, které oceníte i za pár let? Pojďme si shrnout hlavní výhody a nevýhody.

Výhody walk in sprch:

  • Vytváří působivý a vzdušný dojem. Opticky nijak nenarušují prostor koupelny, naopak jej krásně sjednocují.
  • Snadno se přizpůsobí takřka každé velikosti i tvaru koupelny.
  • Varianta bez vaničky bude vyhovovat i méně pohyblivým lidem a představuje bezbariérové řešení.
  • Další výhoda spočívá ve snadné údržbě. Walk in sprchy většinou tvoří jen jedna zástěna s panty a nenajdeme zde prvky, na nichž by se usazovala voda nebo zbytky mýdla. K péči tak většinou stačí použití stěrky po sprchování.

Nevýhody walk in sprch:

  • Je třeba dobře vyřešit odtok vody, aby voda nevytékala do prostoru koupelny. Absence dveří ale i tak znamená, že se stříkání vody ven úplně nevyhnete. Vše ale záleží na velikosti sprchové stěny.
  • Jednu nevýhodu pocítí i zastánci tepla ve sprše. Z otevřené sprchy pára ihned uniká ven, nekumuluje se, a tím pádem je „uvnitř“ trochu chladněji než v klasickém sprchovém koutě.

sprchovy-kout-walk-in-cerny-2Sprchový kout walk-in Sanswiss Easy STR4P

Pár tipů na závěr

Nesnažte se při koupi sprchové stěny walk in za každou cenu ušetřit a zvolte kvalitní sklo. To by mělo zaručovat dostatečnou bezpečnost, ale i snadnější údržbu, o níž se postará úprava proti usazování vodního kamene.

Promyslete i podobu skla. Čiré sklo je nejoblíbenější, mléčné či matné zase nabízí větší soukromí. Záleží tak na vašich osobních preferencích.

Rozhodovat se můžete i mezi bezrámovou variantou a zástěnou s rámem. Bezrámové stěny se udržují jednodušeji, rám zase může působit zajímavě z estetického hlediska.

Zvlášť, pokud zvolíte populární čiré sklo, zvažte pečlivě i výběr baterie. Právě ta bude jedním z mála prvků viditelných na první pohled, a tak je dobré zvolit designové řešení, které nebude narušovat celkový prostor.

sprchovy-kout-walk-in-s-ramemSprchový kout walk-in Gelco Cure Black

Vyberte si sprchový kout walk-in podle nejvyhledávanějších parametrů:

Vybíráte právě novou sprchu? Podívejte se na článek plný inspirace na nejkrásnější sprchové kouty!