Jak vyčistit sprchový kout? Jde to i bez chemie

Lesklý sprchový kout zářící novotou je minulostí a po pár měsících nebo letech se objevuje vodní kámen, plíseň a další nečistoty. Zní vám to povědomě? Podívejte se, jak rychle a efektivně sprchový kout čistit a jak jeho znečištění předcházet.

Čím sprchový kout čistit?

První otázka zní, co vlastně k čištění použít, aby byl výsledek co nejlepší. Klasické prostředky, které koupíte v drogerii, nebo domácí přípravky z běžných surovin „bez chemie“? Každá varianta má své pro a proti.

U „hotových“ čisticích přípravků je většinou zaručena účinnost, na druhou stranu je ale důležité věnovat pozornost jejich složení. Některé totiž mohou obsahovat složky, které nejsou k citlivějším povrchům zrovna šetrné.

Efektivně můžete sprchový kout vyčistit i za pomoci ingrediencí, které máte běžně doma, jako je ocet, citron nebo třeba jedlá soda. Nejenže fungují, ale zároveň jejich použitím i výrazně ušetříte.  

Jak vyčistit sprchový kout od vodního kamene?

Na odstranění vodního kamene, případně zaschlých kapek vody na stěnách sprchy, funguje skvěle citronová šťáva nebo ocet (s ním však buďte opatrnější u choulostivějších povrchů). Můžete je použít samostatně, případně je v poměru 1:1 naředit s vodou. Směs pak nastříkejte na sprchové dveře, zástěny, obklady i sprchové tyče a nechte 15 minut působit. Poté stačí povrch otřít mokrým hadříkem nebo opláchnout vodou a následně utřít do sucha. V případě, že jste se nezbavili kamene kompletně, postup opakujte.

Jak vyčistit sprchový kout Na čištění sprchového koutu využijete i běžné suroviny, které máte doma.

Jak vyčistit sprchový kout od plísně?

Vlhké prostředí sprchového koutu je bohužel ideálním místem pro vznik plísně. Pokud se s tímto problémem potýkáte, vezměte si na pomoc jedlou sodu. Pro ještě silnější efekt ji můžete smíchat s peroxidem vodíku. Tento domácí čistič na sprchové kouty nastříkejte na postižené místo, nechte 15 minut působit, vydrhněte a omyjte. Další oblíbenou variantou pro zbavení se plísně je amoniak. Pokud žádná z těchto variant nezabírá nebo se plíseň stále vrací, je možností použití i klasických, běžně prodejných přípravků fungujících proti plísním.

Jak vyčistit skleněný sprchový kout?

Na skleněných dveřích sprchy ulpívají kapky vody, čímž dochází k usazování vodního kamene. Zbavit se jich by ale nemělo být složité. Na čištění můžete použít opět citronovou šťávu, kterou naneste na sklo a nechte 20 minut působit. S většími nečistotami si pak poradí pasta z jedlé sody, kterou si připravíte tak, že do zhruba půlky hrníčku nasypete sodu a přiléváte vodu, dokud nevznikne hustá pasta. Tu následně naneste na sklo a vyčistěte jí případně skvrny. Po 30 minutách skleněné dveře otřete, pro zářivější výsledek můžete sklo ještě přeleštit.

Přestože bývají skleněné povrchy ve sprchových koutech odolné, je na místě opatrnost, aby při čištění nedošlo například k poškrábání skla. Proto pozor na příliš drsné kartáče a podobně.

Jak vyčistit plastový sprchový kout?

Sprchové kouty z plastu mohou být na čištění trochu složitější, hrozí totiž poškození materiálu. Proto věnujte pozornost radám na péči od výrobce, případně zvolte prostředky určené přímo na tento typ povrchu. Další variantou je k čištění použít páru.

Pět tipů, jak pečovat o sprchový kout a předcházet znečištění

Abyste čištění sprchy nemuseli věnovat více času, než je nutné, snažte se vzniku plísně, vodního kamene a dalších nečistot předcházet. Zde je pár jednoduchých tipů, jak na to.

1. Větrání je základ

Větrání je důležitým krokem k tomu, abyste zabránili vzniku plísní. Po každém sprchování nechejte dveře sprchy otevřené, často otevírejte okno, nebo alespoň zapínejte ventilátor, pokud okno v koupelně nemáte.

2. Použijte stěrku po každém sprchování

Aby se vodní kámen nezačal usazovat na skleněných dveřích, použijte vždy po sprše stěrku, kterou kapky setřete.

3. Pozor na mokré ručníky

Jste zvyklí přes dveře sprchy přehazovat mokré ručníky nebo župan? Raději od toho upusťte. Pod nimi se kumuluje vlhkost a může tak lehce docházet ke vzniku plísní.

4. Pořiďte si háčky

Množení bakterií ve sprchovém koutě můžete zamezit i tak, že v ní nenecháte ležet mokré houbičky či žínky na mytí, ale pověsíte je na háčky.

5. Čistěte pravidelně odpad

Alespoň jednou za měsíc se zaměřte i na vyčištění odpadu a odstraňte vlasy a další viditelné nečistoty. Poté si můžete opět pomoci octem a jedlou sodou. Nasypte (případně nalijte) je přímo do odpadu, nechte je působit a po zhruba 15 minutách prolijte horkou vodou.

Další „babské rady“, jak čistit (nejen) sprchový kout, najdete v tomto videu:

Zasloužil by si váš sprchový kout spíše vyměnit? Podívejte se na kompletního průvodce, jak vybrat dokonalý sprchový kout