Kompletní průvodce: Jak vybrat dokonalý sprchový kout?

Tisíce variant sprchových koutů dělají z jejich výběru pořádný oříšek. Pokud se zrovna chystáte na rekonstrukci koupelny nebo budujete koupelnu zcela novou, víte, o čem mluvíme. Následující řádky vás výběrem sprchového koutu provedou krok za krokem a zjistíte, jaký tvar, rozměr nebo provedení pro vás budou tím pravým. A na vás už bude jen zvolit design podle svých představ.

Sprchový kout podle tvaru

Pro začátek je důležité si ujasnit, kolik prostoru vaše koupelna nabízí a kolik jej chcete věnovat sprchovému koutu. Podle toho se pusťte do výběru ideálního tvaru.

  • Čtvrtkruhový sprchový kout dokáže svým tvarem nejlépe šetřit prostor. Najde tak využití v malých, například panelákových koupelnách, kde se počítá každý centimetr místa.
  • Čtvercový sprchový kout také představuje prostorově úspornou variantu a i ten je oblíbený především v menších koupelnách.
  • Obdélníkový sprchový kout většinou disponuje většími rozměry a poskytuje tak při sprchování dostatek místa a pohodlí. Ideální je do koupelen, kde nejste příliš limitováni prostorem. Jeho předností je i luxusní vzhled.

Sprchový kout podle tvaruObdélníkový sprchový kout Roth LLS2

Sprchový kout podle rozměrů

Velikost a prostorové uspořádání koupelny vám většinou pomůže i s volbou ideálních rozměrů sprchového koutu. Přestože jsou k dostání i sprchové kouty 70x70cm, pokud to koupelna dovolí, volte sprchový kout minimálně o rozměrech 80x80 cm. Ten nabízí alespoň základní komfort.

Nejběžnějším rozměrem sprchových koutů je varianta 90x90 cm. Jestliže vás prostor koupelny nijak nelimituje, můžete si užívat nekonečné pohodlí i v koutech s šířkou až 160 cm, které se hodí i pro sprchování ve dvou.

Pozornost věnujte nejen šířce a hloubce, ale i výšce sprchového koutu. Ta by se měla ideálně pohybovat v rozmezí 190-200 cm. Nižší varianta by nemusela být pro osoby vyššího vzrůstu dostačující.

Sprchový kout podle rozměrůSprchový kout Sanswiss TOP-LINE

Sprchový kout podle typu dveří

S prostorem koupelny i samotného sprchového koutu úzce souvisí i zvolený typ dveří, který zároveň ovlivňuje i celkovou praktičnost a jednoduchost údržby.

  • Otevírací dveře (někdy také pantové dveře) najdou uplatnění především ve větších koupelnách. Nejčastěji se totiž otevírají směrem ven, setkáme se ale i s variantami, kdy se dají otevírat oběma směry. Tento způsob je praktičtější i vzhledem k tomu, že při otevření voda nestéká do koupelny, ale dovnitř sprchového koutu.
  • Posuvné dveře jsou praktickou volbou jak z hlediska prostoru, neboť nijak nezasahují do koupelny, tak i z toho důvodu, že po nich nestéká voda na zem. Na druhou stranu ale pojezdové drážky ztěžují údržbu, snadno se v nich usazuje špína a čas od času je třeba je promazat.
  • Skládací dveře (nebo také zalamovací dveře) jsou další oblíbenou volbou do menších koupelen, protože šetří prostor, a stékající vodu navíc opět vedou zpět do sprchového koutu, a nikoliv na zem. Ve srovnání s posuvnými dveřmi pak nabízejí širší prostor vchodu do sprchového koutu. Vzhledem k jejich konstrukci je ale důležité zvolit dostatečnou hloubku sprchy.

Vyberte si sprchové kouty podle typu dveří:

Sprchový kout podle typu dveří

Sprchový kout s otevíracími dveřmi Sanswiss Divera

Sprchový kout podle konstrukce rámu

Dalším parametrem, podle kterého lze sprchový kout vybírat, je konstrukce rámu.

  • Rámový sprchový kout je stále nejběžnější variantou. Výplň zasazená do rámu s sebou totiž nese mnohé výhody, kterými je zvýšená odolnost, rám také zabraňuje vytékání vody ven. Na druhou stranu nemusí každému vyhovovat po stránce designu.
  • Půlrámový sprchový kout je zajímavým kompromisem mezi dvěma dalšími typy. Rám zde sice najdeme, avšak ne u svislých profilů, což dodává sprše elegantnější ráz.
  • Bezrámový sprchový kout představuje populární a moderní variantu. Tvoří jej pouze skla a panty a vyniká tak velmi vzdušným a luxusním dojmem. Jelikož zde chybí rám, je potřeba věnovat dostatečnou pozornost kvalitě dalších podpůrných prvků. I z toho důvodu se cena bezrámových sprch většinou pohybuje o něco výše.

Sprchový kout podle značky

Svůj vysněný sprchový kout můžete samozřejmě vybírat i na základě preferované značky. Rozhodnout se můžete například pro sprchu od českého výrobce. Častou volbou je v tomto ohledu sprchový kout značky Ravak, která je na našem trhu stálicí už několik desítek let. Pokud hledáte cenově příznivý sprchový kout, mohla by vás zaujmout nabídka české značky Roth. Příjemnou kombinaci kvality, přiměřené ceny i moderního designu nabízí další z českých firem, Gelco. I vysokým nárokům pak vyhoví sprchové kouty švýcarského výrobce Sanswiss.

Bez vaničky, nebo s vaničkou?

Ať už se vám po designové stránce líbí jakákoliv varianta, nevybírejte jen podle vzhledu a při volbě mezi sprchovým koutem s vaničkou a bez ní přihlédněte také k vašim aktuálním i budoucím potřebám.

Sprchový kout s vaničkou je stále rozšířenou klasikou, kdy je sprcha jasně oddělená od zbylého prostoru koupelny. Díky její konstrukci nedochází k vytékání vody do prostoru koupelny, navíc je jen minimálně náročná na instalaci. Dostatečně vysokou vaničku lze navíc napustit vodou, což ocení třeba domácnosti s malými dětmi, které nemají k dispozici vanu.

Sprchový kout bez vaničky umístěný rovnou na dlažbu osloví svým elegantním a moderním vzhledem, díky němuž sprcha hezky splyne s celým prostorem koupelny. Ocení jej také osoby se sníženou pohyblivostí, pro které může vanička představovat překážku. Určitě však počítejte se složitější instalací, kdy je nutné prostor sprchy vyspádovat, aby voda odtékala do sprchového žlabu, nikoliv do koupelny. Obecně se doporučuje centimetr spádu na metr dlažby. Ne každá koupelna (například ta paneláková) však toto umožňuje.  

Sprchový kout bez vaničkySprchový kout Ravak

Walk-in sprchové kouty jako moderní varianta

Pokud si nechcete lámat hlavu s tím, jaký typ dveří do sprchového koutu zvolit, poohlédněte se po sprše walk in. Tu může tvořit třeba jen jedna jediná prosklená stěna. Odtok je v tomto případě zajištěn žlabem, je tedy opět důležité dostatečné vyspádování. Odměnou vám však bude velmi vzdušný a moderní sprchový kout, který opticky zvětšuje prostor koupelny, a navíc nevyžaduje složitou péči. Protože zde nenajdeme žádné prvky, na kterých by se usazovala voda či zbytky mýdel a šamponů, pro údržbu stačí na stěny po sprchování použít stěrku. Ptáte se na nevýhodu walk in sprch? Pocítí ji příznivci horkého proudu vody. Absence stěn totiž znamená, že pára uniká ven do prostoru koupelny.

Sprchové kouty Walk-in

Sprchový kout Ravak Walk-in

Sprchový box: co to je a kdy se hodí?

Chybí vám v koupelně obložené stěny, k nimž by se dal sprchový kout umístit, nebo hledáte instalačně málo náročnou variantu? Řešením může být sprchový box, jehož součástí je jak vanička se sifonem, tak i zadní stěny. Díky tomu vám odpadne často zdlouhavý výběr a skládání jednotlivých prvků dohromady. Tato varianta je vhodná i do starších nebo třeba provizorních koupelen.

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: