Jak správně vybrat koupelnový radiátor a kam ho umístit

Jak správně vybrat koupelnový radiátor (sušák ručníků)

Existuje nešvar, který laik na první pohled nepozná. Jednoduše proto, že věří odborníkovi. Například koupelnový radiátor je nejčastěji umisťován za dveře, přitom z praktického i estetického hlediska by měl být zpravidla umístěn jinde. 

Nejčastěji se v koupelně používají topné žebříky, které se připojují podle typu buď běžné teplovodní soustavě, nebo do elektřiny. Mohou být i kombinované. Ty, které můžeme připojit do elektrické sítě, můžeme využít i mimo topnou sezónu. Hodí se to nejen, pokud je zrovna venku větší zima než normálně. Díky nim budeme mít mnohem rychleji vysušené ručníky (v období dešťů, kdy je vysoká vlhkost a schnou mnohem pomaleji).

Při výběru koupelnových otopných těles mějte na paměti, že budou sloužit i k pověšení a sušení ručníků. Proto chtějte typy, které mají o něco delší připojovací spojnice, které dovolí snadnější umístění ručníku.

Vhod mohou přijít i speciálně uskupené příčky nebo integrované háčky a držáky, případně další příslušenství, jako jsou držák šatstva, ručníků, odkládací deska apod.

PŘI KOUPI TOPENÍ DO KOUPELNY VEZMĚTE V ÚVAHU POČET OBYVATEL V DOMÁCNOSTI A TOMU PŘIZPŮSOBTE ROZMĚR. VEZMĚME V ÚVAHU STANDARDNÍ RUČNÍK, TEDY S ROZMĚREM 50 X 100 CM A VYNÁSOBME HO POČTEM OBYVATEL. VEJDOU SE TAM VŠECHNY?

 

Kam umístit koupelnový radiátor

  • V blízkosti vany nebo sprchového koutu. Tak abychom měli při výstupu ručník po ruce.
  • Nabízeny jsou designové radiátory – zajímavé tvarem i barvou – nechte je vyniknout na viditelném místě.
  • Některé typy můžeme umístit volně do prostoru. Tvoří tak optický předěl v místnosti.

 

NEZÁVAZNÝ VÝPOČET PRO TEPELNÝ VÝKON KOUPELNOVÉHO RADIÁTORU:

1. Vypočítáme objem vzduch místnosti. To znamená: šířka x dálka x výška místnosti (např. 2 x 2 x 2,8 m), získáme číslo v m3

2. Toto číslo vynásobíme konstantou 45 (11,2 m3 x 45 = 504)

3. Výsledné číslo je minimální tepelný výkon radiátoru pro danou místnost . V našem případě to je 504W, hledáme tedy koupelnový radiátor s výkonem minimálním 500 W.

Vyberte si koupelnový radiátor podle mnoha parametrů: