Jak správně vyspádovat sprchový kout?

Sprchový kout bez vaničky je trendem dnešní doby už jen díky své estetické stránce nebo možnosti bezbariérového přístupu. Volba odtokového žlabu se na první pohled může zdát jako maličkost, ale špatný výběr může nadělat mnoho škody. Chystáte se rekonstruovat celý sprchový kout či jen vyměnit vaničku za žlábek? Následující řádky vás provedou důležitými informacemi, které budete potřebovat.

Co je potřeba k realizaci?

K realizaci odtokového žlabu je nutná především možnost zasahovat do podlahy. Díky několikacentimetrovému schůdku je možné udělat spádování a sifon. Obecně jsou doporučovány 2 centimetry spádu na metr dlažby.   

Díky prověření podlahy statikem nebo stavebním technologem zjistíte, zda je vůbec možné použití zapuštěného žlabu. V panelových domech často tato možnost odpadá, jelikož není možné dosáhnout dostatečného spádu. Pokud zvolíte menší stavební výšku, může dojít k problému u nedodržení výšky vodní zápachové uzávěry. Ta je stanovena normou na 50 mm.

Podle čeho vybrat odtokový žlab?

  • Umístění

Zvažte, zda zvolíte instalaci do prostoru koutu, nebo ke zdi.

  • Frekvence používání

U málo používané sprchy na chalupě či v koupelně pro hosty je nutno zvolit suchou nebo kombinovanou zápachovou uzávěrku.

  • Složitost instalace

Prahová lišta sprchového koutu by měla být dostatečně vysoká, aby přes ni nepřetékala voda. Obvykle se používají lišty minimálně jeden centimetr vysoké.

V případě použití keramické dlažby volte menší až střední formát, což ulehčí tvorbu spádu. Menší formáty mají vyšší protiskluznost. Předejdete tak možnému pádu.

Samotná instalace obnáší několik vrstev betonu včetně hydroizolace a obkladu.

  • Kapacita průtoku

Žlab vyberte tak, aby kapacita průtoku souhlasila s průtokem sprchy. Díky tomu bude odtok plynulý a nebude se nikde hromadit voda. Obvyklý průtok vody bývá mezi 40 a 60 litry za minutu.

  • Kvalita sifonu

Nekvalitní vaničkový sifon není možné spojit s nerezovým žlabem. Doprovází to absence způsobu spojení sifonu se zápachovou uzávěrkou.

ravak-odtokovy-zlabOdtokový žlab z nerezové oceli Ravak

Jak vyspádovat sprchový kout?

Výhodu má odtokový žlab u zdi, jelikož se podlaha spáduje jen jedním směrem a ulehčíte si tím práci. V případě žlabu umístěného do prostoru koutu se podlaha spáduje všemi směry ke středu. Tato varianta je na realizaci sice náročnější, ale pro některé uživatele esteticky zajímavější. Ideální spád je 2 % tak, aby se voda nerozlévala do všech stran.

  1. Připravte prohlubeň v podlaze, která má 10 až 15 centimetrů. Tuto hloubku vyžaduje většina žlabů.
  2. Změřte hloubku a ujistěte se, že je na všech místech stejná.
  3. Postavte žlab na místo určení a zkontrolujte, zda se nachází v rovině.
  4. Označte a vyvrtejte otvory pro hmoždinky. Dírky poté vysajte vysavačem a umístěte do nich hmoždinky.
  5. Umístěte a napojte jednotlivé trubky na odpad. V případě jejich zkracování obruste hrany pilníkem, aby dobře přiléhaly a vše dobře těsnilo.
  6. Nalejte do žlabu vodu a ujistěte se, že neprosakuje.
  7. Po zatuhnutí jednotlivých vyrovnávacích vrstev a izolací připojte na izolace žlab.
  8. Dlažbu položte tak, aby lícovala s okrajem žlabu. Spáru mezi nimi vyplňte pružným tmelem.

Vše nechte dobře zaschnout a sprchový kout bude připraven k použití.

instalace-odtokoveho-zlabu

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: