Přehledný návod: jak a čím napustit topný žebřík

Rozhodli jste se zakoupit si topný žebřík, ale nevíte, čím jej naplnit a jak jej připravit k provozu? Přečtěte si náš stručný návod. Dozvíte se, k čemu se používá nemrznoucí směs a zorientujete se v různých typech otopných těles. Závěrem na vás čeká video s detailním návodem, jak topný žebřík nainstalovat.

Elektrický, teplovodní nebo kombinovaný žebřík?

Pro začátek je třeba získat přehled o tom, jaké typy vytápění pomocí otopných těles vlastně existují. Nejjednodušší možností je připojit žebřík k centrální soustavě, k čemuž potřebujete pouze vhodnou připojovací sadu a případně termostat pro regulaci teploty. Nezapomeňte, že v tomto případě si můžete užívat vyhřátou koupelnu pouze během topné sezóny.

Druhou možností je elektrický topný žebřík – ten zakoupíte již zcela připravený k použití. Je naplněn nemrznoucí kapalinou, osazen topnou tyčí a vám už jen postačí připevnit jej na zeď a zapojit do zásuvky.

Poslední možností, kterou se budeme v tomto článku zabývat podrobněji, je kombinovaný topný žebřík. Ten můžete používat jak pro teplovodní vytápění, tak pro elektrické. Při kombinovaném provozu je žebřík připojen k centrální soustavě a naplněn vodou z ní, ale jeho součástí je i topná tyč. Přes zimu tak využíváte ústřední topení a mimo topnou sezónu přichází na řadu elektřina.

Kombinovaný žebřík ale můžete také proměnit v čistě elektrický – postačí vám k tomu zakoupit kombinovanou připojovací sadu s topnou tyčí a teplonosnou nemrznoucí směs.

Jak napustit topný žebřík: Isan Carme

Topný žebřík Isan Carme

Do žebříku olej nelej

Po nákupu otopného tělesa, které plánujete využívat pro elektrické vytápění, je nezbytné jej něčím napustit.

Nikdy neplňte otopné těleso olejem, v takovém případě riskujete jeho prasknutí!

K tomuto účelu slouží teplonosná nemrznoucí směs, která umožňuje bezpečný a bezproblémový provoz. Navíc chrání radiátor před korozí nebo zamrznutím. Tato kapalina se v určitém poměru míchá s destilovanou vodou, abyste dosáhli požadované teploty tuhnutí, jak ukazuje tabulka níže.

Teplota tuhnutí (°C) ± 0,5

-20

-25

-30

-35

Obsah koncentrátu ve směsi (% obj.)

45

50

55

60

Obsah vody ve směsi (% obj.)

55

50

45

40


Namíchanou směsí naplňte žebřík pouze z 90 % objemu. Zbylých 10 % slouží jako rezerva, jelikož náplň se při zahřívání rozpíná. Ze stejného důvodu je nezbytné před každou zimní sezónou doplnit destilovanou vodu, která se vlivem tepla postupně odpařuje.

Jak napustit topný žebřík: Sapho Tabella

Topný žebřík Sapho Tabella

Video návod jak napustit koupelnový topný žebřík nemrznoucí směsí

Připravené video vás krok po kroku provede celou instalací topného žebříku od vložení topné tyče přes napuštění nemrznoucí směsí až po vlastní instalaci na zeď.

Vyberte si topný žebřík podle nejvyhledávanějších parametrů

Tápete s výběrem koupelnového radiátoru? Zavolejte nám a nechte si poradit. Jsme vám k dispozici celý týden včetně víkendů od 7.30 do 19.00.