Co dělat, když sprchový kout neodtéká?

Trápí vás ucpaný sprchový kout a nevíte, jak problém vyřešit? V dnešní době naštěstí existuje nepřeberné množství možností, jak si s touto situací poradit. Než budete volat instalatéra, provedeme vás těmi základními.

Mechanické a chemické odstranění nečistot

Nejjednodušším řešením je poradit si s ucpaným sprchovým koutem ručně, případně za pomoci chemických prostředků. Nejedná se sice o čistou práci, ale pokud se k ní odhodláte, bude s největší pravděpodobností po problému během pár chvilek. Jak řešit různé situace?

  • Něco spadlo do odpadu

V případě, že víte, co do odpadu spadlo, postačí vám obyčejná pružina, která má na konci trojdrapák. Měla by být alespoň 60 cm dlouhá. Jednoduše ji strčíte do odpadu a pokusíte se vytáhnout předmět, který brání odtoku vody.

  • Neznámá příčina ucpání

Nemusí to však být jen nějaký předmět, jelikož nejčastějším důvodem ucpaného odtoku bývají vlasy. Ty také pružina zvládne odstranit, stejně tak ale může posloužit i nějaký dlouhý tenký předmět.

Pokud ani poté voda nebude odtékat, bude potřeba použít účinný chemický prostředek, který stačí do odpadu nalít, poté vše vypláchnout horkou vodou a voda by měla odtékat. V případě potřeby celý proces opakujte.

  • Voda stále neodtéká

Vyzkoušeli jste všechny možnosti a sprchový kout stále neodtéká? Bude potřeba otevřít dvířka k sifonu, ručně ho rozmontovat a vyndat jeho obsah. Poté stačí opět smontovat.

sprchovy-kout-sanswiss-solinoSprchový kout Sanswiss

Na co si dát pozor?

Pokud je jakákoliv část odpadu vyrobena z hliníku nebo si nejste materiálem jisti, vyvarujte se použití hydroxidu sodného, který by mohl tento materiál poškodit. Místo okamžité volby hydroxidu sodného raději zvolte mechanické vyčištění či jiný prostředek. Můžete také vyzkoušet použití octa a jedlé sody. Nejprve odpad prolijte horkou vodou a poté nalejte ocet a zasypte jej jedlou sodou. Toto čištění je nejvíce ekologického rázu.

Jak ucpanému odpadu předejít?

Nejúčinnější metodou je sítko, které případné nečistoty zachytí. Rychlou pomocí může být i obyčejný zvon.

sprchovy-kout-RavakSprchová vanička Ravak

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: