Sprchové kouty: často kladené dotazy

Hledáte v široké nabídce nový sprchový kout a máte hlavu plnou otázek? Přinášíme odpovědi na ty nejčastější dotazy, které se týkají výběru, čištění, údržby i montáže sprchový koutů.

Výběr sprchového koutu

  1. Jak vybrat sprchový kout?
  2. Jak velký sprchový kout zvolit?
  3. Jaký sprchový kout je bezbariérový?
  4. Jaký sprchový kout se hodí pro seniory?
  5. Jak vybrat sprchový kout do atypických prostor?
  6. Jak vybrat sprchový kout do paneláku?
  7. Jaký sprchový kout se hodí pro sprchování ve dvou?

Čištění a údržba sprchového koutu

  1. Jaký sprchový kout je bezúdržbový?
  2. Jak vyčistit sprchový kout?
  3. Jak pečovat o sprchový kout?
  4. Jak vyčistit odpad sprchového koutu?

Technické řešení sprchového koutu

  1. Jak vyspádovat sprchový kout?
  2. Jak silikonovat sprchový kout?
  3. Jak namontovat sprchový kout?

sprchovy-kout-ctvrtkruhovy-sanswissČtvrtkruhový sprchový kout Sanswiss Solino

Výběr sprchového koutu

1. Jak vybrat sprchový kout?

Zásadní pro výběr sprchového koutu je prostor, který mu chcete poskytnout. Pokud jste omezení velikostí koupelny, například v paneláku, je třeba vybírat parametry ještě pečlivěji. Na základě toho si pak zvolte vhodné rozměry a tvar sprchy, roli hraje i typ dveří. Následně je třeba vše promyslet i po stránce designu. Vybírat lze totiž i podle stylu, barev profilu, podoby skla… Vše podstatné shrnujeme v našem Kompletním průvodci výběrem sprchového koutu.

2. Jak velký sprchový kout zvolit?

Vše se samozřejmě odvíjí od prostoru, který nabízí vaše koupelna. Čím větší sprchový kout zvolíte, tím větší komfort vám nabídne. Přestože jsou k dostání i sprchové kouty 70x70 cm nebo dokonce i menší provedení, za minimální rozměry bývá obecně doporučována velikost 80x80 cm. Jedná se ale skutečně o minimální rozměry a pohodlné každodenní sprchování si více užijete ve sprchách 90x90 cm a větších. Důležité je nepřehlédnout ani výšku sprchového koutu, která by měla být alespoň 190-200 cm.

Tomuto tématu se blíže věnujeme v článku Jak správně zvolit rozměry sprchového koutu.

3. Jaký sprchový kout je bezbariérový?

Bezbariérové sprchové kouty jsou vhodné nejen pro handicapované či seniory, jedná se o aktuální trend a jejich praktičnost ocení takřka každý. Základem je, abyste při vstupu do sprchy nemuseli překonávat žádné překážky v podobě vysokých vaniček. Nejčastěji jsou tak tyto sprchové kouty instalovány rovnou na dlažbu. Bezbariérové sprchové kouty by pak měly mít dostatečně široký vchod (alespoň 80 cm). Alternativou jsou sprchové kouty walk-in, které se obejdou zcela bez dveří.

4. Jaký sprchový kout se hodí pro seniory?

I senioři ocení bezbariérový sprchový kout bez vaničky. Ne ve všech prostorách je to však možné. Alternativou pak mohou být vaničky nízké, které nepředstavují při vstupu do sprchy výraznou překážku. Dále lze sprchové kouty pro seniory doplnit vhodným vybavením, například v podobě sedátka či madla.

5. Jak vybrat sprchový kout do atypických prostor?

Jednou z možností je nechat si sprchový kout vyrobit na míru dispozicím vaší koupelny. Jednodušším a obvykle cenově příznivějším řešením jsou pak sprchové zástěny walk-in, kdy se obejdete zcela bez dveří, a dokonce i bez vaničky. Odtok je v těchto případech řešen sprchovým žlabem a skleněnou zástěnu si zvolíte a umístíte dle svých potřeb.

6. Jak vybrat sprchový kout do paneláku?

V panelácích bývají běžnou překážkou malé koupelny, kde je potřeba šetřit každý centimetr. Z toho důvodu jsou zde oblíbené sprchové kouty menších rozměrů (například 80x80 cm či 90x90 cm) a to ve tvaru čtvrtkruhu, který nabízí největší prostorovou úsporu. Dále je potřeba dbát i na způsob otevírání. Nejméně místa vyžadují posuvné či skládací dveře.

7. Jaký sprchový kout se hodí pro sprchování ve dvou?

Pokud se rádi sprchujete ve dvou, oceníte sprchový kout s šířkou alespoň 1 m. Vhodné jsou pro tuto variantu i sprchy walk-in, u kterých není nutné řešit dveře a poskytují velkorysý prostor.

sprchovy-kout-walk-in-ravakSprchový kout Ravak Walk-in

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů:

Čištění a údržba sprchového koutu

1. Jaký sprchový kout je bezúdržbový?

Bezúdržbový sprchový kout je spíše zbožné přání než reálný požadavek, nicméně existují provedení sprchových koutů, která jsou na údržbu méně náročná než jiná. K těm patří například sprchy walk-in, které se skládají pouze ze skleněné zástěny a nejsou tu téměř žádné prvky, na nichž by se usazovaly nečistoty či vodní kámen.

Pokud se rozhodnete pro sprchový kout s dveřmi, volte ty otevírací, které se čistí nejsnadněji. U posuvných je údržba náročnější, vyřešit ji však umí odklápěcí systém pojezdů, který umožňuje dostat se i k méně přístupným místům.

Pozornost věnujte i volbě typu skla. Hledejte ta s ošetřením proti usazování vodního kamene.

2. Jak vyčistit sprchový kout?

V případě čištění sprchového koutu věnujte pozornost pokynům výrobce. Některé materiály totiž mohou být citlivé na určité složky čisticích prostředků nebo vyžadují zvláštní zacházení. Rozdílnou péči vyžadují plastové a skleněné sprchové kouty.

Pokud se rozhodnete pro běžné čisticí prostředky z drogerie, vyplatí se dobře pročíst složení a návod. Alternativou je čištění „bez chemie“, kdy k němu využijete běžné suroviny, které máte doma, jako je ocet, jedlá soda nebo citronová šťáva.

Podívejte se na další tipy pro čištění sprchového koutu.

3. Jak pečovat o sprchový kout?

Pokud nechcete strávit příliš mnoho času drhnutím sprchy, pečujte o ni průběžně. Důležité je především dobré větrání, abyste zabránili vzniku plísně. Použití stěrky na skleněné stěny a dveře koutu po každém sprchování zase zamezí usazování vodního kamene. Důležité je také průběžné čištění odtoku.

4. Jak vyčistit odpad sprchového koutu?

Důležité je čistit odpad pravidelně, například alespoň jednou za měsíc. Nejprve ručně odstraňte viditelné nečistoty a také vlasy, následně si pomozte vhodnými prostředky. I odpad lze čistit bez chemie. Poslouží k tomu například ocet a jedlá soda. Nasypte (případně nalijte) je rovnou do odpadu, nechte působit asi 15 minut a prolijte horkou vodou.

jak-vycistit-sprchovy-kout-2

Technické řešení sprchového koutu

1. Jak vyspádovat sprchový kout?

Pokud se rozhodnete pro sprchový kout s vaničkou od výrobce, nemusíte spádování řešit – o to už se postarala samotná konstrukce vaničky. Jiná je situace v případě sprch bez vaničky, kde je odtok řešen žlabem přímo v dlažbě. Prvním krokem by mělo být prověření, zda jsou vůbec vaše prostory k instalaci žlabu vhodné. Následně je důležitý výběr kvalitních výrobků na základě umístění odtoku, frekvence využívání, kapacity průtoku apod. Obecně je doporučeno spádování 2 %, tedy 2 cm na metr dlažby.

2. Jak silikonovat sprchový kout?

Základem úspěchu je kvalitní silikon a aplikační pistole. Následně je nutné se za pomoci nožíku či speciální škrabky pečlivě zbavit starého silikonu, aby nový dobře přilnul. Poté můžete od kraje začít nanášet novou vrstvu a celou ji pečlivě vyhlaďte, například prstem.

3. Jak namontovat sprchový kout?

Pokud se rozhodnete pro montáž sprchového koutu svépomocí, připravte si potřebné nářadí a pomůcky, mezi nimiž nemůže chybět vrtačka, šroubovák, vodováha a silikon.

Začněte instalací vaničky. Postup se bude odvíjet od toho, zda ji budete umisťovat přímo na podlahu, na nožičky nebo podezdívat.

Poté je třeba připravit vyvážit a přišroubovat ustavovací profily. Následně přichází na řadu silikon, kterým utěsněte spodní část i vnější linie. Přistoupit můžete k usazení samotného sprchového koutu, zasazení dveří a upevnění rukojeti. Celý kout ještě z vnější části zasilikonujte a máte hotovo.