Malé koupelny se sprchovými kouty: tipy a inspirace

Zařizujete si novou koupelnu se sprchovým koutem a dispozice vás nutí počítat každý centimetr? I malý prostor dokážete přetvořit ve svou oázu odpočinku a očisty po náročných dnech. Podívejte se na inspiraci a tipy pro malé koupelny a sprchové kouty.

Dopřejte si pohodlí chytře

Pokud už jste rozhodnutí pro malý sprchový kout, nejspíš vás bude lákat zvolit ty nejmenší rozměry, které trh nabízí, tedy 70x70 cm. Když si ale sprchu s těmito parametry představíte, zjistíte, že se v ní sotva otočíte. Jestliže vám to koupelna jen trochu dovoluje, dopřejte si dostatečný komfort pro každodenní sprchování a vyberte si kout s rozměry alespoň 80x80 cm, ideálně pak 90x90 cm. Cenné centimetry pak ušetříte volbou vhodného tvaru i typu dveří.

Jaký tvar sprchy zabere nejméně místa?

Z hlediska šetření prostoru jsou nejčastější volbou do malé koupelny sprchové kouty ve tvaru čtvrtkruhu. Umisťují se do rohu místnosti a díky oblému tvaru jsou do malých koupelen velmi praktické. Jestliže vás prostor nenutí volit to úplně nejúspornější řešení, můžete zvolit obdélníkový tvar, který se často lépe než čtvercový přizpůsobí dispozicím místnosti a navíc nabídne větší komfort.

sprchovy-kout-ctvrtkruhovy-sanswissČtvrtkruhový sprchový kout Sanswiss

Otevírání, které nepřekáží

Co je u sprchového koutu v malé koupelně obzvlášť důležité, je způsob otevírání. Ten rozhodne o tom, jak pohodlně se vám bude do sprchy vstupovat a kolik místa budete v jejím okolí potřebovat.

Nabízí se varianta posuvných dveří, které nijak nezasahují do okolního prostoru a voda po nich stéká přímo do sprchy. Myslete však na to, že zužují velikost vstupu. Důležité je také zvolit dveře s dostatečně kvalitními pojezdy.

Dobře budou u malého sprchového koutu fungovat i skládací dveře. Skládají se směrem dovnitř koutu, takže ani po nich voda nevytéká ven, a navíc umožňují i pohodlný vstup a výstup.

Otevírací dveře už vyžadují více okolního prostoru. Pokud se vám ale líbí po designové stránce, může být řešením výběr takových, které se dají otevírat i směrem dovnitř.

sprchovy-kout-s-posuvnymi-dvermi-sanswiss-top-line

Sprchový kout s posuvnými dveřmi Sanswiss

Bezrámové dveře provzdušní prostor

Malé koupelně se sprchovým koutem prospěje i volba zástěny a dveří bez rámu. Jedná se o moderní variantu, která nejenže působí atraktivním vizuálním dojmem a prostor odlehčí a provzdušní, ale oceníte ji i při úklidu. S rámy totiž odpadá další z prvků, které je třeba čistit.

sprchovy-kout-bezramovy-ravakSprchový kout bez rámu Ravak

Zkuste to bez vaničky

Dalším zajímavým řešením pro malé koupelny může být varianta bez vaničky, takzvané sprchové kouty walk-in (přečtěte si více o tom, jaké mají výhody a co promyslet, než se pro ně rozhodnete). Vystačíte si u nich jen s jednou či dvěma sprchovými zástěnami, instalovat je můžete do prostoru i do rohu a odtok je řešen pouze žlabem a vyspádovanou podlahou. Sprchy walk in krásně splynou s okolním prostorem, zástěnu lze navíc často sklopit až ke zdi a vznikne tak další místo pro pohodlný pohyb v koupelně.

sprchovy-kout-bez-vanicky-polysanSprchový kout bez vaničky walk-in Polysan

3 užitečné tipy pro malé koupelny

Jak vybrat sprchový kout do malé koupelny už víte, podívejte se také na další tipy, jak této místnosti opticky přidat na velikosti.

1. Pohrajte si s barvami

Dobrou volbou, co se týče obkladů i nábytku, jsou světlé a přírodní tóny. Koupelnu opticky zvětší a provzdušní a vytvoří příjemný dojem.  

2. Vsaďte na velké obklady

Při výběru obkladů sáhněte po moderních velkých formátech, díky nimž vznikne minimum spár a opět dojde k optickému zvětšení prostoru.

3. Budiž světlo

Důležitou roli hraje v malých místnostech i dostatek světla. Pokud nemáte k dispozici okno, přidejte k centrálnímu světlu i několik bodových. Skvělým doplňkem bude i osvětlené zrcadlo.

maly-sprchovy-kout-rothČtvrtkruhový sprchový kout Roth

maly-sprchovy-kout-sanswiss-ctvercovy

Sprchový kout Sanswiss se skládacími dveřmi

maly-sprchovy-kout-sanswiss

Sprchový kout Sanswiss se skládacími dveřmi

Vyberte si sprchový kout do malé koupelny podle nejvyhledávanějších parametrů: