Jak správně zvolit rozměry sprchového koutu?

Sprchové kouty už dávno nejsou jen nouzovým řešením v koupelnách, do nichž se nevejde vana. Oblíbené jsou i ve velkých prostorech, které nabízejí možnost si sprchování užít na maximum. Ať už jsou dispozice vaší koupelny jakékoliv, správně zvolené rozměry sprchového koutu rozhodnou o tom, zda bude výsledná podoba praktická a komfortní. Jakou velikost sprchy zvolit a co všechno je potřeba zvážit?

Najděte ideální tvar sprchy

Před samotným výběrem ideálních rozměrů sprchy se zamyslete nad jejím tvarem. Pokud vám dispozice koupelny dávají volnou ruku, můžete si zvolit variantu, která se vám zkrátka líbí po stránce designu nejvíc.

Je vaším cílem ušetřit co nejvíce místa a chcete kout umístit do rohu? Pak nejspíš oceníte čtvrtkruhový tvar sprchy, který je nejméně náročný na prostor. Za zvážení stojí i čtvercový sprchový kout nabízející trochu více místa a pohodlí při pohybu ve sprše. Nejkomfortnější variantou jsou pak obdélníkové sprchy.

sprchovy-kout-ctvrtkruhovy-roltechnikČtvrtkruhový sprchový kout Roth

Minimální rozměry sprchového koutu: najděte řešení i pro malé koupelny

Malé, například panelákové koupelny často nenabízejí tolik možností řešení sprchy. To však neznamená, že nenajdete ideální variantu, která vám bude vyhovovat ve všech ohledech.

V první řadě je třeba si rozvrhnout, jak velký prostor chcete sprchovému koutu věnovat. I když vás bude možná lákat ušetřit co nejvíce centimetrů, berte v potaz minimální rozměry sprchového koutu, které jsou 80x80 cm. Přestože jsou k dostání i menší sprchy (například 70x70 cm), pravdou je, že budou dostatečné pro málokoho a pro dlouhodobé využívání nenabízejí dostatečné pohodlí.

Cenné místo v malých koupelnách ušetří správně zvolený tvar sprchy i způsob otevírání.

sprchovy-kout-do-male-koupelny-roltechnikSprchový kout Roth

Máte k dispozici velký prostor? Dopřejte si komfort

Pokud máte to štěstí, že vás rozměry koupelny nijak nelimitují, můžete vybírat mezi mnohem velkorysejšími velikostmi sprchových koutů. Oblíbenou variantou jsou sprchy ve tvaru obdélníku, které jsou k dostání v mnoha různých rozměrech a skvěle se hodí i pro sprchování ve dvou. Mezi nejběžnější rozměry patří 120x80 cm či 120x90 cm, ale užít si můžete i výrazně větší pohodlí třeba i ve sprchách 160x100 cm.

sprchovy-kout-do-velke-koupelny-roltechnikSprchový kout Roth se sklopnými dveřmi

Pozor na výšku koutu

Pro samé měření dispozic koupelny a šířky a délky sprchového koutu se často zapomíná na další podstatný parametr, kterým je výška. Ta by v ideálním případě neměla být nižší než 190 cm. Je některý člen domácnosti ještě vyšší? Pak se určitě poohlédněte po sprchách s výškou alespoň 200 cm.

Existují ale případy, kdy mají nižší sprchové zástěny své opodstatnění. Využijete je například při budování sprchového koutu v podkroví, kde jsou snížené nebo zkosené stropy, případně i při kombinaci s hlubokou vaničkou. 

I dveře hrají roli

Pokud už přesně víte, jaké rozměry by váš sprchový kout měl mít, zaměřte se na výběr dveří. Ty totiž odpoví na otázku, kolik místa budete potřebovat v okolí sprchy pro pohodlný a bezpečný vstup a výstup.

Nejúspornější jsou v tomto ohledu posuvné dveře, které nepotřebují žádný další prostor. Jen myslete na to, že poněkud zužují vstup do sprchy. Mnoho místa nezaberou ani skládací dveře. S otevíracími dveřmi už je situace jiná, zasahují totiž do prostoru výrazněji. Sehnat se však dají i ty s otevíráním dovnitř koutu a jejich elegantní vzhled si tak můžete užít i v menších koupelnách.

sprchovy-kout-posuvne-dvere-gelcoSprchový kout s posuvnými dveřmi Gelco

Promyslete i hloubku vaničky

Hloubka sprchové vaničky sice nijak neovlivňuje koupelnový prostor, určuje však praktičnost a komfort při využívání sprchového koutu. Zvolit můžete vaničky s hloubkou 1 cm, ale i 30 cm či ještě hlubší. Ty mohou být užitečné v případě, že nemáte vanu – umožňují totiž koupání malých dětí nebo třeba domácích mazlíčků. Nízké vaničky pak zase ocení osoby s horší pohyblivostí, oblíbené jsou i pro svůj design, který splývá s okolním prostorem.

Při měření nezapomeňte počítat s tím, že celková výška vaničky bude ve finále o něco větší než její hloubka.

Další možností je od vaničky úplně upustit a zvolit v současnosti oblíbenou variantu walk-in sprchových koutů. Ty představují bezbariérové řešení a ideálně se přizpůsobí vašemu prostoru. Přečtěte si, jaké mají sprchové kouty walk-in výhody a co promyslet, než se pro ně rozhodnete

sprchovy-kout-walk-in-ravakSprchový kout walk-in Ravak

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: