Sprchové dveře do niky: jaké jsou možnosti a jak je vybrat?

Sprchy mohou mít mnoho podob. Oblíbeným řešením například do malých, panelákových, atypických nebo podkrovních koupelen jsou niky. O co jde? Jedná se o výklenek ve zdi tvořený třemi zděnými stěnami a sprchovými dveřmi. Při sprchování si užijete příjemný pocit soukromí, nika navíc v každé koupelně představuje zajímavý designový prvek.

Přemýšlíte právě nad novou koupelnou s nikou nebo rekonstruujete tu stávající? Pak pro vás máme pár užitečných tipů, jak sprchové dveře do niky vybrat.  

Dveře do niky podle velikosti

Pokud už výklenek obehnaný třemi stěnami v koupelně máte, je situace jednoduchá. Šířku sprchových dveří máte danou a stačí ji jen správně přeměřit. Jestliže ale máte možnost volby, dopřejte si pohodlí a zvolte dveře dostatečně široké, aby se vám pohodlně vstupovalo. K tomu poslouží dveře o šířce alespoň 90 cm.

Co je ale třeba zvážit v obou případech, je výška dveří. Ta by měla být alespoň 190-200 cm. Nezapomeňte však přihlédnout i k dispozicím a také celkovému stylu vaší koupelny.

posuvne-dvere-do-niky-jednodilne-sanswissSprchové dveře do niky Sanswiss Top-Line

Vyberte si sprchové dveře do niky podle šířky

Zvolte správné otevírání dveří

Jakmile znáte rozměry, můžete začít zvažovat další podstatný parametr výběru sprchových dveří do niky, kterým je typ otevírání. Jaké jsou možnosti?

  • Otevírací dveře
  • Posuvné dveře
  • Skládací/zalamovací dveře

Rozhodujte se především na základě praktičnosti a také velikosti koupelny, případně jejích dispozic. Každá z variant má totiž v těchto ohledech své výhody a nevýhody.

Otevírací dveře do niky vypadají velmi elegantně po stránce designu, zároveň se i poměrně jednoduše čistí. Řada z nich však umožňuje pouze otevírání směrem ven, na což potřebujete dostatek prostoru. Zároveň je dobré počítat s tím, že stékající voda na dveřích se může dostat do koupelny.

Posuvné sprchové dveře jsou prostorově nejméně náročnou variantou a nehrozí, že by po nich voda vytékala ven. V jejich případě je ale nutné myslet na dostatečnou šířku vstupu, který svou konstrukcí zužují. A příliš vám neusnadní ani úklid – drážky představují ideální místo pro usazování špíny a tvorbu plísní.

Skládací, nebo také zalamovací sprchové dveře zvládají šetřit prostor v koupelně, nedovolují stékání vody do koupelny a současně nabízejí dostatek místa pro vstup do sprchy. Potřebují ale dostatečnou hloubku niky. Nenechávejte je také složené dlouhodobě, jinak nahráváte vzniku plísní. (Pokud už se vám něco takového stalo, přečtěte si, jak vyčistit sprchový kout.)

Dále se můžete rozhodovat i mezi jednokřídlými a dvoukřídlými dveřmi. Dvoukřídlé se hodí tam, kde je zajištěn dostatečně široký vstup. Dokážou ušetřit nějaký ten centimetr, a navíc i hezky vypadají. U jednokřídlých vezměte v potaz to, že potřebujete dostatek prostoru v okolí koutu pro jejich snadné otevírání a zavírání.

Vyberte si sprchové dveře do niky podle typu otevírání dveří:

oteviraci-dvere-do-niky-sanswiss-solinoSprchové dveře Sanswiss Solino

Bezrámové, nebo s rámem?

Bezrámové sprchové dveře do niky nadchnou všechny zastánce minimalismu a vzdušnosti. Jedná se o populární a trendy variantu, která má i své praktické stránky – s rámem odpadá jeden z prvků, které je nutné čistit, a ve finále jich tak na dveřích zbývá skutečně jen pár.

Rámové dveře představují stále vyhledávanou a oblíbenou klasiku. Rám napomáhá celkové odolnosti dveří a podporuje i utěsnění.

Tip: Líbí se vám dveře s rámem a hledáte nevšední a moderní variantu? Zkuste sprchové dveře s profilem v černé barvě. Budou se skvěle vyjímat v minimalistických nebo například industriálních koupelnách a celou sprchu promění v zajímavý designový prvek.

sprchove-dvere-cerne-sanswiss-top-lineSprchový kout s profilem v černé barvě Sanswiss Top-Line

S vaničkou, nebo bez ní?

U niky, a zděných sprchových koutů obecně, se nabízí i možnost výběru mezi variantou s vaničkou a bez ní. V druhém případě podlaha sprchy navazuje na podlahu ve zbylém prostoru koupelny, což celou místnost opticky propojuje a provzdušňuje. Navíc funguje i jako bezbariérová varianta. Je ale nutné tomu sprchu přizpůsobit, vyspádovat a vyřešit odtok pomocí žlabu.  

Hlavní výhoda vaničky pak spočívá v tom, že zabezpečí odtok a nemusíte se bát, že by koupelna byla po sprchování plná vody. 

oteviraci-dvere-do-niky-sanswissSprchové dveře do niky Sanswiss Divera

Vyberte si sprchové dveře podle nejvyhledávanějších parametrů: