Montáž sprchové vaničky: jak ji zvládnout svépomocí?

Rozhodli jste se namontovat nebo vyměnit sprchovou vaničku vlastníma rukama bez pomoci odborníků? Pak se vám bude hodit náš návod, jak na to!

Sprchové vaničky je možno montovat na několik způsobů, patří mezi ně:

  • Montáž na nožičky
  • Montáž sprchové vaničky na podlahu
  • Montáž samonosných sprchových vaniček

sprchova-vanicka-ravak-galaxySprchová vanička Ravak Galaxy

Instalace sprchové vaničky na podlahu

  1. V podlaze vytvořte kapsu pro sifon a odpad. Podezdívka sprchové vaničky by měla být dostatečně pevná. Většinou se využívá dlažba či beton. Nezapomeňte, že podklad musí být řádně odizolovaný.
  2. Provizorně položte vaničku na určené místo. Polohu sifonu označte. Vaničku sundejte a vložte spodní část sifonu na místo, které jste si vyznačili. Následně jej propojte s odpadem.
  3. Na místo, kde bude vanička, naneste po celé ploše vlnky silikonového tmelu. Následně na něj vaničku položte. Našroubujte horní část sifonu na spodní. Důležitým krokem je rovnoměrné zatěžkání vaničky tak, aby si správně sedla. Poté její obvod utěsněte silikonovým tmelem a nechte vše řádně zaschnout.

montaz-vanicky-na-podlahu

Montáž sprchové vaničky na podlahu, foto: Ravak

Instalace sprchové vaničky na nožičky

  1. Se základní osou vaničky položte rovnoběžně podpěry. Dle typu vaší vaničky odměřte vzdálenost od osy. U rohové vaničky je spojnice mezi protějšími rohy. U čtvrtkruhové vaničky se jedná o spojnice mezi rohem a středem oblouku vaničky.
  2. Na zesílenou část dna vyznačte čtyři otvory. Ty následně vyvrtejte s průměrem 3 mm. Vrtejte pouze do hloubky 10 mm, dávejte si pozor, abyste si neprovrtali dno vaničky.
  3. Oba nosníky přišroubujte k vaničce.
  4. Otočte vaničku a postavte ji na nožičky. Otáčejte nožičkami a pomocí vodováhy ji ustavte do vodorovného stavu.
  5. Na stěnu si vyznačte bod, ve kterém je výška horní hrany vaničky. Deset centimetrů od rohů vaničky si vyznačte osy příchytek.
  6. Na osy, které jsou 5 cm pod hranou vaničky, si na stěně vyznačte a vyvrtejte otvory s průměrem 8 mm, do kterých vložte hmoždinky a přišroubujte plastové příchytky.
  7. Horní ozuby zaneste silikonovým tmelem a zavěste vaničku. Na konci nesmíte zapomenout dotáhnout a zkompletovat sifon.

montaz-vanicky-na-nozicky

Montáž sprchové vaničky na nožičky, foto: Ravak

Instalace samonosných sprchových vaniček

  1. V prvé řadě si připravte a odzkoušejte připojení odtoku vody. Brusným papírem zdrsněte plochy spodní části vaničky, které budou ve styku s podlahou. Následně na ně naneste silikon po obvodu celé vaničky. Nanášejte jej jeden centimetr od vnější hrany nosiče.
  2. Předtím, než provedete usazení sprchové vaničky, osaďte na stěny příchytky, které budou později stabilizovat polohu vaničky. Následně vaničku položte tak, aby silikonový tmel dokonale přilnul k podlaze.
  3. Na závěr dotáhněte a zkompletujte sifon. Celou vaničku u obkladu utěsněte silikonovým tmelem včetně silikonových lišt, které naleznete v univerzální sadě pro montáž sprchových vaniček.

montaz-samonosne-vanicky

Montáž samonosné sprchové vaničky, foto: Ravak

Pokud si nejste jisti postupem podle popisu a potřebujete názornou ukázku, podívejte se na video s návodem na montáž sprchové vaničky:

Vyberte si sprchovou vaničku podle nejvyhledávanějších parametrů