Jak si poradit s protékajícím sprchovým koutem?

Všimli jste si mapy u sprchového koutu či vám teče voda po zemi? Když sprchový kout protéká, nepotěší to nikoho z nás. Místo, kde se voda nachází, napoví, zda jde o problém s odpadem, či nedostatečně těsnícím tmelem.

V prvé řadě tedy musíte vysledovat, odkud se voda bere. Pokud je protékající vody málo, bude snadnější identifikovat místo, odkud sprchový kout teče. Kvůli navlhlé zdi se může začít odlupovat malba, později se objeví plíseň a větší problém je na světě. Řešte jej proto včas.

Jak lze problém opravit?

Pokud je hlavní potíž ve starém silikonu, který se začíná odlupovat, je na čase jej vyměnit za nový. Starší silikon je nutné odstranit a nanést novou vrstvu. Jednoduše tím vyřešíte problém, že sprchový kout teče.

Co si na opravu připravit?

V prvé řadě budete potřebovat nový silikon, který by měl být sanitární a transparentní. Díky své průhlednosti vám nezasáhne do vzhledu koupelny.

Dále si připravte zalamovací nůž a planžetu. Tyto věci vám pomohou s odstraněním starého silikonu. Vzhledem k tomu, že některé části starého silikonu nepůjde jednoduše odškrábnout, budete potřebovat ještě trochu technického benzínu či lihu, který si dáte na ubrousek.

Sprchový kout SanswissSprchový kout Sanswiss

Jak izolovat sprchový kout?

1. Odstranění starého silikonu

Zalamovacím nožem odřežte starý silikon. Nezapomeňte spáru projet nožem z více úhlů, aby odstranění bylo důkladné. Pokud vám přestane stačit nůž, vezměte do ruky planžetu a s ní odstraňte veškeré zbytky starého tmelu. Po odstranění silikonu nesmí před nanesením nové vrstvy zůstat ani kousek starého silikonu.

2. Čištění

Po důkladném odstranění každou spáru vyčistěte technickým benzínem či lihem. Díky tomu se zbavíte posledních kousků silikonu včetně usazených nečistot. Vše nechte řádně zaschnout.

3. Nanesení nového silikonu

Nový silikon do spáry nejlépe dostanete aplikační pistolí. Aplikujte jej v rovnoměrné vrstvě. Nezapomeňte ani na rohy, jinak se v nich později mohou usazovat nečistoty.

Po jeho nanesení spáru začistěte. K tomu vám postačí špachtle, kterou spáru uhladíte a zbavíte se tak přebytečného silikonu. Stejně však poslouží i prst. Čím hladší bude povrch, tím více budou spáry odolávat vodě a plísním. Jarovou vodou a ubrouskem poté utřete okolí spáry tak, aby tmel nepřischl k dlaždicím.

Pokud se chcete vyhnout umývání dlaždic, vezměte si na pomoc papírovou malířskou pásku, kterou okolí spáry oblepíte a poté pouze strhnete.

Sprchový kout GelcoSprchový kout Gelco

Co dělat, když je na vině sifon?

  • V případě, že sprchový kout s vaničkou teče, je důležité zkontrolovat sifon včetně jeho napojení na odpad. Pokud víte, že je problém v ucpaném odpadu, přečtěte si, co dělat, když sprchový kout neodtéká
  • Pokud jste si při kontrole zapojení všimli, že něco není v pořádku, bude potřeba se podívat na těsnění sifonu či jej vyměnit.

Demontování starého sifonu provedete tak, že jeden konec sifonu vytáhnete z odpadní trubky a druhý konec odšroubujete z uchycení pod sprchovou vaničkou. Důležité je i odšroubování odtokové mřížky. Pokud budete mít kbelík po ruce, předejdete zbytečným nečistotám. Můžete si do něj vše odložit. Podívejte se na podrobný návod, jak vyměnit sifon u sprchové vaničky.

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: