Jak připevnit umyvadlo na zeď: Návod krok za krokem

Pevně připevněné umyvadlo na zdi je nejen zárukou dlouhodobé funkčnosti, ale také klíčovým faktorem pro bezpečnost a stabilitu. Správná instalace umyvadla je zásadní, a proto vám přinášíme odborný průvodce, jak profesionálně připevnit umyvadlo na zeď, krok za krokem. Následující postup vám pomůže zajistit, že vaše umyvadlo bude pevně a bezpečně uchycené na zdi.

1) Příprava a měření

Prvním krokem je příprava povrchu a měření umístění umyvadla na zdi. Přesně změřte, kde bude umyvadlo umístěno a označte si tuto pozici na zdi tužkou. Ujistěte se, že místo instalace je dostatečně pevné a že nebudete vrtat do nějakých kabelů nebo potrubí.

  1. Vyčistěte plochu: Předtím než začnete s měřením, ujistěte se, že plocha, na kterou chcete umyvadlo umístit, je čistá a bez prachu nebo nečistot. Vyčistěte stěnu a odstraňte případné zbytky starých vrutů nebo hmoždinek.

  2. Označte si místo umyvadla: Nyní přesně změřte místo, kde bude umyvadlo umístěno, a označte si tuto pozici na stěně pomocí štítku/tužky. Ujistěte se, že označení je rovné a přesné, abyste později nemuseli provádět úpravy.

  3. Zkontrolujte pevnost stěny: Před instalací je důležité zkontrolovat pevnost stěny. Umyvadlo je poměrně těžké, zejména pokud je vyrobeno z materiálů jako je beton nebo keramika. Ujistěte se, že stěna je dostatečně pevná a schopná unést váhu umyvadla. Pokud nejste si jisti, konzultujte s odborníkem nebo instalatérem.

  4. Zkontrolujte umístění vodovodních přípojek: Dále zkontrolujte umístění vodovodních přípojek, tedy vodovodního potrubí, které povede k umyvadlu. Ujistěte se, že jsou vodovodní přípojky na správném místě v souladu s místem, kde bude umyvadlo umístěno. Pokud je potřeba, přesuňte nebo upravte umístění vodovodních přípojek.

  5. Určete správnou výšku umyvadla: Pro pohodlné používání je důležité určit správnou výšku umyvadla. Obecně se doporučuje, aby horní okraj umyvadla byl ve výšce asi 80 cm od podlahy. Toto měření můžete upravit na základě individuálních potřeb a výšky kdo bude umyvadlo používat.

  6. Zkontrolujte rovnost: Před instalací se ujistěte, že stěna, na kterou bude umyvadlo připevněno, je úplně rovná. Použijte vodováhu a zkontrolujte, zda jsou označení na stejné úrovni a vodorovně rovné.

2) Připevnění "základny" umyvadla 

Připevnění základny umyvadla na zeď je důležitým krokem při instalaci umyvadla, zejména pokud umyvadlo má samostatnou podnož nebo podstavec.

Tento krok zajistí stabilní základ pro umyvadlo a zajišťuje, že bude pevně držet na zeď.

  1. Příprava materiálu: Před zahájením instalace si ověřte, že máte k dispozici správné nástroje a materiál. Pro tento krok budete potřebovat vrták, hmoždinky nebo kotvící šrouby, kladivo, vodováhu a šroubovák. Ujistěte se, že máte také dostatek hmoždinek nebo kotvících šroubů vhodných pro váhu umyvadla a typ povrchu zdi.

  2. Vyznačení místa: Pomocí kladiva a hřebíku nebo propisky/tužky vyznačte na zdi místo, kde bude umyvadlo umístěno. Ujistěte se, že je toto místo dostatečně pevné a že nenarazíte na potrubí nebo elektrické kabely.

  3. Připevnění držáků: Umyvadla často mají základnu nebo podstavec, který je nutné připevnit na zeď. V závislosti na konkrétním modelu umyvadla budete muset připevnit držáky nebo šrouby, které drží základnu. Držáky by měly být v balení umyvadla nebo jsou součástí montážní sady.

  4. Označení polohy děr: Umyvadlo má na spodní straně základny otvory, které určují, kam se bude umyvadlo připevňovat na zeď. S umyvadlem na místě na zemi, označte na zdi místo, kde se budou nacházet otvory pro uchycení.

  5. Vrtání děr: Použijte vrták s vhodným vrutem pro váš typ hmoždinek nebo kotvících šroubů a vytvořte díry na označených místech. Dbejte na to, aby díry byly hluboké dostatečně pro zasunutí hmoždinek nebo kotvících šroubů.

  6. Vložení hmoždinek nebo kotvících šroubů: Vložte hmoždinky nebo kotvící šrouby do vrtaných děr tak, aby vyčnívaly dostatečně ze zdi.

  7. Připevnění "základny": Položte umyvadlo na zem nebo na jiný pevný povrch a opatrně jej umístěte nad vložené hmoždinky nebo kotvící šrouby na zdi. Ujistěte se, že otvory na spodní straně základny umyvadla odpovídají poloze hmoždinek nebo kotvících šroubů na zdi.

  8. Pevné připevnění: Pomocí šroubováku pevně utáhněte šrouby, které zajišťují umyvadlo na zeď. Ujistěte se, že umyvadlo je stabilní a nepohybuje se.

  9. Zkontrolujte rovnost: Pomocí úrovně zkontrolujte, zda je umyvadlo rovně na zdi. Pokud je potřeba, proveďte potřebné úpravy.

  10. Dokončení: Po dokončení pevného připevnění umyvadla na zeď, pokračujte v dalších krocích instalace, jako je připevnění umyvadla na základnu a připojení k vodovodním přípojkám.

3) Připevnění samotného umyvadla

Samotné připojení umyvadla na jeho základnu nebo podstavec je klíčovým krokem v procesu instalace. Následující postup vám podrobně popíše, jak správně připevnit umyvadlo na jeho podstavec:

  1. Příprava umyvadla: Než začnete s připojováním umyvadla, ujistěte se, že je povrch podstavce čistý a suchý. Odstraňte případné zbytky stavebního materiálu nebo prachu.

  2. Otočte umyvadlo vzhůru nohama: Položte umyvadlo opatrně vzhůru nohama na měkkou podložku, abyste zabránili poškrábání povrchu. To usnadní práci při upevňování a umožní lépe přístup ke spodní části umyvadla.

  3. Připevnění spon nebo držáků: Některá umyvadla mají na spodní straně speciální spony nebo držáky, které slouží k upevnění na základnu nebo podstavec. Vložte spony nebo držáky do předem připravených otvorů na umyvadle.

  4. Kontrola polohy: Ujistěte se, že je umyvadlo správně umístěné na základně nebo podstavci a že je rovně. Případné nerovnosti můžete upravit při upevňování spon nebo držáků.

  5. Utahování šroubů: Pomocí správného nářadí pevně utáhněte šrouby, kterými jsou spony nebo držáky připevněny k umyvadlu. Ujistěte se, že jsou šrouby dostatečně utažené, ale nepřehánějte to, abyste nezpůsobili poškození umyvadla.

  6. Kontrola pevnosti: Po připevnění spon nebo držáků pečlivě zkontrolujte, zda je umyvadlo pevně a bezpečně připevněné na základně nebo podstavci. Pokud je potřeba, proveďte poslední úpravy nebo dodatečné utažení šroubů.

  7. Připojení odpadního ventilu: Pokud je vaše umyvadlo vybaveno odpadním ventilem, připojte ho k odpadnímu otvoru na dně umyvadla. Ujistěte se, že je spoj těsný a bez úniků.

  8. Kontrola a dokončení: Proveďte poslední kontrolu, zda je umyvadlo pevně připevněné a vše správně připojené. Zkontrolujte, že jsou všechny spoje pevné a bez úniků.

  9. Nastavení umyvadla: Pokud má váš podstavec nastavitelné nožičky, přizpůsobte je tak, aby umyvadlo bylo vodorovně a rovnoměrně položené.

  10. Závěr: Po dokončení pečlivě zkontrolujte, zda je umyvadlo pevně a bezpečně připevněné na podstavci. Nyní je vaše umyvadlo připravené k používání.

4) Připojení k vodovodním přípojkám

Samotné připojení umyvadla k vodovodním přípojkám je důležitým krokem instalace. Zde je podrobný průvodce, jak tento krok provést:

  1. Vypnutí vody: Než začnete s připojením, ujistěte se, že voda je vypnutá. Zavřete všechny přívodní ventily nebo hlavní uzávěr. Pokud máte jen jediný hlavní uzávěr pro celý dům, ujistěte se, že je zavřený.

  2. Kontrola trubek: Před připojením umyvadla zkontrolujte stav vodovodních trubek. Ujistěte se, že jsou v dobrém stavu, bez prasklin nebo úniků. Pokud zjistíte nějaký problém, opravte ho nebo požádejte odborníka o pomoc.

  3. Připojení vodovodních trubek: Ke každému přívodu umyvadla (teplé a studené vody) připojte flexibilní hadice nebo vodovodní trubky. Flexibilní hadice jsou snadnější na manipulaci a umožní vám přesněji nastavit umyvadlo.

  4. Použití těsnícího materiálu: Na závity přívodních trubek naneste těsnící materiál, například těsnící pásku nebo těsnící pastu. Tím zajistíte, že spoje budou vodotěsné a nebudou unikat žádné kapky vody.

  5. Upevnění spojek: Umyvadlo má obvykle připravené otvory pro připojení trubek. Přes tyto otvory vsuňte přívodní trubky a upevněte je pomocí šroubů nebo matic. Pečlivě utáhněte, ale ne příliš silně, aby nedošlo k poškození umyvadla nebo trubek.

  6. Kontrola úniku vody: Po upevnění trubek otevřete postupně přívodní ventily nebo hlavní uzávěr vody. Pečlivě zkontrolujte všechny spoje a trubky na případný únik vody. Pokud zjistíte nějaký únik vody, utáhněte spoje o něco více. Pokud problém přetrvává, je možné, že je třeba přezkoumat a případně vyměnit těsnící materiály.

  7. Připojení odpadního potrubí: Posledním krokem je připojení odpadního potrubí. Ujistěte se, že odpadní trubky jsou správně umístěné a pevně připevněné. Připojte odpadní trubky k odpadnímu sifonu nebo odpadnímu ventilu pod umyvadlem. Zkontrolujte, zda jsou všechny spoje pevné a bez úniků.

  8. Kontrola celkové funkce: Po dokončení připojení vodovodních trubek a odpadního potrubí otevřete všechny vodovodní kohoutky a zkontrolujte, zda voda správně proudí a neuniká. Zkontrolujte také, zda odpadní potrubí správně odvádí vodu.

5) Zkontrolujte pevnost a bezpečnost

Samotná kontrola pevnosti a bezpečnosti je klíčovým krokem při instalaci umyvadla na zeď. Po dokončení upevnění umyvadla a připojení k vodovodním přípojkám je důležité pečlivě prověřit, zda je umyvadlo opravdu pevné a bezpečně připevněné. Následující postup vám pomůže zajistit, že umyvadlo je správně upevněné a nebude se pohybovat nebo ohýbat.

  1. Vizuální kontrola: Začněte vizuálně zkontrolovat umyvadlo a jeho okolí. Ujistěte se, že umyvadlo je rovně a neohýbá se na jednu nebo druhou stranu. Zkontrolujte, zda nejsou žádné trhliny nebo praskliny na základně umyvadla nebo na zdi, kam je připevněné.

  2. Zkontrolujte připevnění: Pokud máte podezření, že by umyvadlo nemuselo být dostatečně pevně připevněné, jemně zatřeste nebo zaklepejte na umyvadlo. Pokud se umyvadlo pohybuje nebo se ozývají podezřelé zvuky, může to znamenat, že je třeba dodatečně zpevnit šrouby nebo hmoždinky.

  3. Natažení šroubů: Pokud máte podezření, že by umyvadlo nemuselo být dostatečně pevně připevněné, zkontrolujte, zda jsou šrouby na základně umyvadla dostatečně utažené. Použijte odpovídající nářadí, abyste zajistili, že jsou šrouby pevně utažené, ale opatrně, abyste nepoškodili základnu umyvadla.

  4. Zkontrolujte úroveň: Pro ověření, zda je umyvadlo správně rovné, použijte vodováhu. Přiložte úroveň k hornímu okraji umyvadla a ujistěte se, že je vodorovně správně zarovnáno. Pokud není, upravte polohu umyvadla a připevnění podle potřeby.

  5. Kontrola vodovodních přípojek: Pečlivě zkontrolujte, zda jsou všechny spoje vodovodních přípojek správně a pevně připojené. Ujistěte se, že nejsou žádné úniky vody nebo případné trhliny na hadicích.

  6. Zátěžový test: Pokud máte stále obavy o pevnost umyvadla, provedte lehký zátěžový test. Zlehka se opřete o umyvadlo a ujistěte se, že zůstává pevně a stabilně připevněné na zdi. Nedělejte tento test příliš silně, abyste nezpůsobili poškození.

6) Úklid a finální úpravy

Po úspěšném připevnění umyvadla na zeď je důležité provést důkladný úklid a provedení finálních úprav, aby vaše koupelna vypadala čistě a profesionálně:

  1. Odstranění stavebního materiálu: Odstraňte veškeré zbytky stavebního materiálu, jako jsou zbytky lepidla nebo tmelu, které se mohly dostat kolem umyvadla během instalace. Použijte hadřík nebo houbičku namočenou v čistícím prostředku nebo vodě s mýdlem.

  2. Čištění umyvadla: Důkladně očistěte celé umyvadlo zvenku i zevnitř. Odstraňte prach, otisky prstů a stopy po lepidle nebo tmelu. Použijte čistící prostředek, který je vhodný pro povrch umyvadla (např. mýdlový roztok nebo čistič na sklo, pokud je umyvadlo skleněné).

  3. Očištění okolí: Proveďte úklid všech míst, kde se mohly hromadit zbytky stavebního materiálu, jako je podlaha, zdi a umyvadlo. Ujistěte se, že všechny stopy po lepidle nebo tmelu jsou odstraněny, a když je to nutné, použijte houbičku nebo špachtle k odstranění zbytků.

  4. Kontrola vodovodních přípojek: Zkontrolujte vodovodní přípojky na umyvadle a ujistěte se, že jsou pevně připojené a bez úniků. Pokud zjistíte jakýkoliv problém, opravte ho okamžitě.

  5. Kontrola pevnosti a stabilita umyvadla: Po dokončení úklidu a úprav se ujistěte, že je umyvadlo pevně a stabilně připevněné na zdi. Zkuste lehce otřepat umyvadlo, aby jste se ujistili, že není volné nebo náchylné k pohybu. Pokud zjistíte jakýkoliv nežádoucí pohyb, proveďte další utažení šroubů nebo upravy.

  6. Dokončení: Jakmile jste spokojeni s pevností a stabilitou umyvadla, už zbývá jen dovést dokončení vaší koupelny k dokonalosti. Přidejte dekorace a doplňky, které budou ladit s novým umyvadlem a vytvoří tak harmonický a esteticky příjemný prostor.

Vyberte si umyvadla podle parametrů