Jak připojit umyvadlo? Návod krok za krokem

Správné připojení umyvadla je zásadní pro jeho funkčnost a dlouhodobou spolehlivost. Pokud se chystáte instalovat nové umyvadlo nebo provádět údržbu na stávajícím, je důležité postupovat s opatrností a přesností.

V tomto odborném průvodci vám ukážeme, jak připojit umyvadlo k vodovodním přípojkám a odpadnímu potrubí krok za krokem.

1) Příprava

Před samotnou instalací si připravte veškeré potřebné nářadí a materiály umyvadla. Budete potřebovat klíče na vypínání vody, trubkové spojky, sifon, těsnící materiály (obvykle gumové nebo silikonové), vrták s vhodnými vrtáky a vodováha.

Než začnete s instalací, ujistěte se, že máte k dispozici všechno potřebné nářadí a další potřebné věci:

  1. Klíče na vypnutí vody: Abyste mohli bezpečně pracovat s vodovodními přípojkami, budete potřebovat klíče na vypnutí horké a studené vody do koupelny.
  2. Trubkové spojky: Budete potřebovat trubkové spojky na připojení vodovodních přípojek ke kohoutkům.
  3. Sifon: Sifon je potřebný pro odpadní potrubí umyvadla, aby bylo zajištěno správné odvádění odpadní vody.
  4. Těsnící materiály: Gumové nebo silikonové těsnící kroužky budou potřeba pro správné utěsnění spojů a zabránění úniků vody.
  5. Vhodný vrták: Pokud budete potřebovat vytvořit otvory ve zdi nebo umyvadle pro upevnění, budete potřebovat vhodné vrtáky.
  6. Vodováha: Pro zajištění správného umístění a vyvážení umyvadla budete potřebovat úroveň a měřicí pásku.

2) Vypnutí vody

Před začátkem práce vypněte přívod vody do koupelny. Otevřete kohoutky, aby se vyprázdnily zbývající vody z potrubí. Umístěte nádobu nebo hadici pod sifon, abyste zachytili případnou zbývající vodu.

Před začátkem instalace nebo údržby umyvadla je nezbytné vypnout přívod vody a vyprázdnit potrubí. Postupujte podle následujících podrobných kroků:

  1. Najděte vypínače vody: V koupelně se obvykle nacházejí dva vypínače vody, jeden pro teplou vodu a druhý pro studenou vodu. Tyto vypínače se nachází pod umyvadlem nebo za ním, připevněné na zdi nebo na konzolových nohách. Pokud máte sprchový kout nebo vanu s ovládáním vody, mohou být vypínače umístěny blíže k těmto zařízením.
  2. Zavřete vypínače vody: Pomocí klíče nebo vhodného nástroje zavřete vypínače vody tak, že je otáčíte proti směru hodinových ručiček. Dejte pozor, abyste nepříliš přitlačovali, aby nedošlo k poškození ventilů.
  3. Otevřete kohoutky pro vypuštění zbývající vody: Po vypnutí vypínačů vody otevřete kohoutky v koupelně, aby se vyprázdnily zbývající zbytky vody z potrubí. Tímto krokem minimalizujete riziko případného polití nebo záplav při odpojení potrubí nebo sifonu.
  4. Připravte nádobu nebo hadici: Umístěte nádobu nebo hadici pod sifon nebo místo, kde se nachází odpadní potrubí. Tímto způsobem budete mít kontrolu nad vyprázdněnou vodou a zabráníte nečistotám na podlaze.
  5. Vypuštění zbytkové vody: Poté, co jste otevřeli kohoutky, voda začne stékat do nádoby nebo hadice. Počkejte, až se vyprázdní veškerá zbývající voda.
  6. Zkontrolujte, zda je voda opravdu vypnuta: Předtím, než začnete s instalací umyvadla, pečlivě zkontrolujte, zda jsou vypínače vody opravdu vypnuté. Špatně uzavřené ventily mohou způsobit náhlý tok vody, což může vést k nechtěným komplikacím.

3) Připojení k vodovodní přípojce

Připojte horkou a studenou vodovodní přípojku k ventilům za pomocí trubkových spojek. Ujistěte se, že jsou spoje pevné a neprotočitelné.

Dbejte na to, aby byly správně zajištěny těsnící kroužky, které zabrání úniku vody.

Připojení umyvadla k vodovodním přípojkám je klíčovým krokem, který zajistí přívod teplé a studené vody do vašeho umyvadla. Pro správné provedení tohoto kroku je důležité postupovat s pečlivostí a dodržovat správné postupy.

  1. Vypnutí vody: Než začnete připojovat umyvadlo k vodovodním přípojkám, ujistěte se, že jste vypnuli přívod vody do koupelny. Otevřete kohoutky, abyste se zbavili zbytkové vody v potrubí a umístěte nádobu nebo hadici pod umyvadlo, abyste zachytili případnou vodu, která může vytékat při odpojení přípojek.
  2. Připojení vodovodních přípojek: Umístěte horkou a studenou vodovodní přípojku k ventilům. Většinou jsou používány trubkové spojky, které zajistí bezpečné připojení. Pečlivě zatáhněte připojovací matici, ale dejte pozor, abyste ji nepřetáhli a nezpůsobili tak poškození těsnícího kroužku.
  3. Těsnění: Při připojování vodovodních přípojek použijte těsnící materiály, aby se zabránilo úniku vody. Nejčastěji se používají gumové nebo silikonové těsnící kroužky. Vložte těsnící kroužky do připojovacích matic, které budou spojovat vodovodní přípojky s ventily. Dbejte na to, aby byly těsnící kroužky správně umístěny a nebyly poškozené.
  4. Připojení k umyvadlu: Nyní můžete připojit vodovodní přípojky k umyvadlu. Na spodní straně umyvadla by měly být předem vyvrtány díry, do kterých budete umisťovat trubkové spojky. Nasaďte připojovací matice na trubkové spojky a pevně je utáhněte, abyste zajistili bezpečné připojení k umyvadlu.
  5. Kontrola spojů: Po připojení vodovodních přípojek pečlivě zkontrolujte všechny spoje, zda jsou pevné a nepropustné. Zkuste otevřít vodu a zkontrolujte, zda nejsou žádné úniky vody. Pokud zjistíte jakékoliv úniky, znovu zkontrolujte, zda jsou spoje správně utaženy a zda jsou těsnící kroužky nepoškozené.
  6. Dokončení: Pokud je vše v pořádku a nejsou žádné úniky vody, můžete pokračovat s dalšími kroky instalace umyvadla, jako je montáž na podstavec nebo skříňku a připojení odpadního sifonu.

4) Montáž umyvadla

Umístěte umyvadlo na jeho místo a zkontrolujte, zda je vodorovně. Použijte úroveň, abyste zjistili, zda je umyvadlo správně vyvážené. Při montáži dbejte na to, aby byly použity vhodné upevňovací prvky, které budou bezpečně držet umyvadlo na místě.

Samotná montáž umyvadla je důležitým krokem při jeho instalaci. Správná montáž zajistí stabilní a bezpečné umístění umyvadla na jeho místě. Následující kroky vám podrobně vysvětlí, jak provést montáž umyvadla:

  1. Příprava umyvadla: Než začnete s montáží, ujistěte se, že máte umyvadlo a veškeré potřebné upevňovací prvky, které jsou součástí balení umyvadla. Připravte také všechny potřebné nástroje, metr a vodováhu.
  2. Umístění umyvadla: Přenesete umyvadlo na místo, kde ho chcete umístit. Pomocí úrovně zkontrolujte, zda je umyvadlo vodorovně. Pokud ne, upravte jeho polohu tak, aby bylo správně vyvážené.
  3. Označení otvorů: Po umístění umyvadla na správné místo na stěně označte otvory, kterými budete umyvadlo upevňovat. Použijte tužku a umístěte šablonu umyvadla na správné místo na stěně. Označte místa, kde budete provádět otvory pro upevnění.
  4. Vrtání otvorů: Pomocí vrtáku a správného vrtáku (obvykle je vhodný průměr uveden v návodu k umyvadlu) proveďte otvory na označených místech. Ujistěte se, že otvory jsou dostatečně hluboké a že nepronikají příliš hluboko do stěny.
  5. Upevnění umyvadla: Umyvadlo připevněte na stěnu pomocí upevňovacích prvků. Vložte hmoždinky do připravených otvorů a pevně je zatlačte do stěny. Poté umístěte umyvadlo na hmoždinky a připevněte ho pomocí šroubů nebo hřebíků.
  6. Kontrola a vyrovnání: Po upevnění zkontrolujte, zda je umyvadlo stále vodorovně. Pokud ne, upravte jeho polohu tak, aby bylo správně vyvážené. Ujistěte se, že je umyvadlo pevně upevněné a nedrží se ve vzduchu.
  7. Těsnění: Na spoj mezi umyvadlem a stěnou, a také mezi umyvadlem a pracovní deskou nebo nábytkem, naneste těsnící materiál (např. silikonovou těsnící hmotu). Toto těsnění zabrání průniku vody a vlhkosti do mezer mezi umyvadlem a povrchem, čímž zabrání vzniku plísní a zvýší trvanlivost instalace.

5) Připojení odpadu

Samotné připojení umyvadla je klíčovým krokem při instalaci koupelnového vybavení. Správná montáž a připojení odpadu jsou zásadní pro zajištění bezproblémového a spolehlivého fungování umyvadla.

Následující podrobný průvodce vám ukáže, jak připojit umyvadlo k odpadnímu potrubí krok za krokem.

  1. Demontáž sifonu: Pokud je váš sifon součástí balení s umyvadlem, bude pravděpodobně v demontovaném stavu. Nejprve rozmontujte sifon tak, že oddělíte jeho části (trubky, těsnící kroužky, misky atd.). To vám umožní snadnější manipulaci a instalaci.
  2. Vyčištění odpadu: Ujistěte se, že odpadní potrubí, ke kterému budete sifon připojovat, je čisté a zbavené odpadků. Pokud je potřeba, proveďte důkladnou kontrolu a vyčistěte odpadní trubku.
  3. Připojení odpadního potrubí: Nyní připevněte odpadní potrubí na odpadní odtok umyvadla. Většinou bude součástí sifonu krátká trubka s gumovým těsněním, které se nasune na odtokový otvor umyvadla. Ujistěte se, že je trubka pevně zajištěna a sedí bezproblémově na místě.
  4. Připojení sifonu: Postupně začněte skládat sifon z jednotlivých částí. Nejprve připevněte horní část sifonu k odpadní trubce. Použijte odpovídající těsnicí kroužky a ujistěte se, že je spojení pevné a bez úniku vody.
  5. Spojení umyvadla a sifonu: Nyní připevněte druhý konec sifonu k odpadnímu potrubí. Opět použijte těsnicí kroužky a ověřte, že je spojení bezpečné a bez úniku.
  6. Ověření a testování: Po dokončení připojení sifonu zkontrolujte, zda jsou všechny spoje pevné a správně utažené. Poté otevřete vodovodní přívod koupelny a nechte vodu procházet odpadním potrubím. Dbejte na to, zda se nevyskytují žádné úniky vody. Pokud je vše v pořádku a žádné úniky nejsou, váš sifon je správně připojen a je připraven k použití.

6) Je vše připojeno správně?

Po dokončení montáže umyvadla otevřete vodovodní přívod a zkontrolujte, zda nejsou žádné úniky. Zároveň zkontrolujte, zda sifon správně odvádí odpadní vodu. Pokud je vše v pořádku, váš umyvadlo je připojeno a připraveno k použití.

Samotný krok testování je klíčovým okamžikem, kterým ověříte, zda je vaše umyvadlo správně připojeno a zda nejsou žádné úniky vody.

Zde je podrobný postup pro krok testování:

  1. Zkontrolujte vodovodní přívod: Před otevřením kohoutků na vodovodní přípojce zkontrolujte, zda je umyvadlo stále pevně na svém místě a nehybe se. Pokud si nejste jisti, zkontrolujte upevňovací prvky, jestli jsou řádně zajištěné.
  2. Otevřete kohoutky postupně: Pomalu otevřete horkou a studenou vodu postupně na maximální proud. Během tohoto kroku sledujte, zda z vodovodních přípojek neuniká voda a zda nejsou žádné praskliny nebo netěsnosti.
  3. Zkontrolujte spoje a těsnění: Zaměřte se na místa spojení, zejména na trubkové spojky a přípojky. Dbejte na to, zda nejsou povolené, a zkontrolujte, zda jsou těsnění správně umístěná a neprotočitelná.
  4. Sledujte sifon: Pokud má vaše umyvadlo sifon, sledujte, zda správně odvádí odpadní vodu. Ujistěte se, že sifon je správně zajištěn a nedochází k úniku vody.
  5. Kontrola na vodní stopy: Po dokončení testování otevřete skříňku pod umyvadlem a zkontrolujte, zda není vlhkost nebo voda stékající po potrubí. Pokud zjistíte nějaké vodní stopy, okamžitě zastavte přívod vody a zkontrolujte spoje a těsnění znovu.
  6. Test na delší dobu: Pokud jste nenarazili na žádné problémy během prvního testu, nechte vodu téci po delší dobu (například 5-10 minut). To umožní odhalit i drobné úniky, které by se mohly objevit až po delším používání.
  7. Uzavřete kohoutky: Po úspěšném testování uzavřete kohoutky a zkontrolujte, zda přestal téci jakýkoliv vodní tok.
  8. Kontrola na suchém povrchu: Po uzavření kohoutků nechte umyvadlo na nějakou dobu suché a znovu zkontrolujte, zda nevznikají žádné vodní stopy nebo kapky.

Pár slov na závěr...

Připojení umyvadla je důležitým procesem, který vyžaduje správné postupy a pečlivost. Pokud nejste zkušený s instalací vodovodních zařízení, doporučuje se obrátit se na profesionálního instalatéra.

Správně provedená instalace umožní dlouhodobou spolehlivost a bezproblémové používání vašeho umyvadla.

Vyberte si umyvadla podle parametrů