10 tipů, jak vybrat sprchový box

Zařizujete sprchu a chcete mít co nejméně práce s instalací? Pak jsou pro vás jako stvořené kompletní sprchové boxy. Díky široké nabídce bezpečně najdete variantu, která do vaší koupelny zapadne jak po stránce designu, tak i rozměrově. Na co si dát při výběru pozor?

Sprchový box vs. sprchový kout: v čem je rozdíl?

Zatímco u sprchového koutu můžete jednotlivé prvky, z nichž se skládá, takřka libovolně kombinovat, sprchový box představuje kompletní a hotové řešení. Odpadnou vám díky němu také starosti s instalací. Jeho součástí jsou totiž i zadní stěny, takže nemusíte řešit upevnění sprchy a box stačí napojit na odtok a přívod vody. Dalším bonusem je, že zde vzhledem ke konstrukci nehrozí ani zatékání vody.

Podle čeho vybírat sprchový box?

Pojďme si shrnout ty nejdůležitější parametry, které byste měli při výběru sprchového boxu zohlednit.

1. Rozměr jako jeden z klíčových parametrů

Jednou z prvních věcí, která vás bude patrně při výběru sprchového boxu zajímat, jsou rozměry. Ty jsou do značné míry dány dispozicemi vaší koupelny. Oblíbenou volbou je rozměr 90x90 cm, do menších koupelen pak i 80x80 cm. Pokud vás velikost místnosti nijak nelimituje, zvolte větší box, například 120x90 cm, v němž si při sprchování užijete větší pohodlí.

Neopomeňte ani další podstatný rozměr, kterým je výška sprchového boxu. Důležitou roli může hrát především v případě, kdy zvolíte hotovou variantu včetně stropu.

2. Vyberte vhodný tvar

Spolu s rozměry se zamyslete i nad ideálním tvarem sprchového boxu do vaší koupelny. Nejvíce místa ušetří čtvrtkruhový sprchový box, případně ten čtvercový, obdélníková varianta zase zajistí vysokou míru komfortu.

ctvrtkruhovy-sprchovy-box-arttecČtvrtkruhový sprchový box Arttec

3. Zvolte praktický způsob otevírání

Z hlediska prostoru je důležitý i způsob otevírání dveří. U sprchových boxů je v tomto ohledu myšleno na úspornost a nejčastěji se tak setkáme s posuvnými dveřmi. Ty nijak nezasahují do prostoru koupelny ani sprchy samotné a jejich další výhodou je, že voda ze stěn nevytéká na zem, ale zůstává uvnitř boxu.

Dalšími možnostmi jsou pak dveře skládací nebo otevírací.

4. Výška vaničky hraje důležitou roli

Sprchové boxy jsou k dostání s vaničkami nízkými i hlubokými. Jaká z nich je lepší? V potaz vezměte to, kdo bude box nejčastěji využívat. Pro seniory nebo osoby s horší pohyblivostí by příliš vysoká vanička mohla představovat každodenní překážku. Na druhou stranu však může být vhodná třeba pro rodiny s malými dětmi, které ji mohou využít ke koupání jako alternativu vany.

sprchovy-box-arttec-s-hlubokou-vanickouSprchový kout Arttec s hlubokou vaničkou

5. Vsaďte na kvalitní materiál

Na trhu jsou k dostání sprchové boxy s akrylátovou vaničkou i výplní, které vynikají především cenovou dostupností. O něco odolnější jsou pak sprchové boxy s bezpečnostním sklem a vaničkou z litého mramoru.

Vybírat pak můžete i mezi různými typy skla. Čiré sklo opticky zvětší prostor koupelny, matné zase nabídne větší míru soukromí při sprchování.

6. Se stropem, nebo bez?

Další rozhodnutí, před kterým budete stát, je, zda zvolit variantu boxu se stropem, nebo bez něj.

Sprchové boxy se stropem nabízejí kompletní ochranu před únikem vody i tepla, což je v mnoha ohledech praktické. Boxy bez stropu pak budou vyhovovat těm, kteří chtějí mít při sprchování alespoň nějaký otevřený prostor.

7. Pozor na nosnost

Vzhledem ke konstrukci sprchového boxu je dobré neopomenout ani jeho nosnost. Ta je většinou dostatečná, ale roli může hrát například v případech, že se chcete sprchovat ve dvou.

8. I na značce záleží

Vybírat lze i podle značky. K jedné z nejoblíbenějších patří značka Arttec, která sprchové boxy vyrábí v České republice a může se pyšnit skutečně širokou nabídkou.

9. Dopřejte si něco navíc

Co byste řekli tomu, si po náročném dni užít ve sprše masáž nebo pořádně uvolnit tělo v parní sauně? I to jsou funkce, které některé sprchové boxy zvládají. Zvolit můžete parní box, masážní box nebo variantu kombinující obojí.

hydromasazni-sprchovy-box-rothHydromasážní sprchový box Roth

10. Sedátko pro větší pohodlí

Dalším zajímavým vybavením některých boxů je sedátko. Sprchový box se sedátkem ocení nejen senioři, ale hodit se bude i v kombinaci s parní saunou či hydromasážní sprchou, kdy nabídne příležitost nerušeně sedět a odpočívat.

Jaký sprchový box se hodí pro seniory?

Často jsou sprchové boxy vzhledem ke své nízké náročnosti při instalaci oblíbené u starších lidí, kteří se již nechtějí pouštět do větších stavebních úprav v koupelně nebo to jejich koupelna ani nedovoluje. Jaké vlastnosti by měl sprchový box pro seniory mít?

  • Nízká vanička usnadní vstup a výstup do boxu.
  • Sedátko je praktickým vybavením a zajistí i vyšší bezpečnost ve sprše.
  • Široký vstup je dalším z parametrů, který se postará o pohodlné vstupování do sprchy. Posuvné dveře, které se u sprchových boxů nejčastěji objevují, jej někdy mohou zužovat. Proto se přesvědčte, že je tento rozměr dostatečný.

Vyberte si sprchový box podle nejvyhledávanějších parametrů: