Jak silikonovat sprchový kout?

Silikon, jehož úkolem je utěsňovat mezery mezi podlahou v koupelně a sprchovým koutem, dostává každý den velmi zabrat. Není tedy divu, že je časem opotřebovaný a nevzhledný. V tuto chvíli nastává čas na jeho výměnu za nový. Díky tomu se zbavíte protékání vody i nečistot.

Co si připravit?

Kladete si otázku, jak správně silikonovat sprchový kout? V prvé řadě budete potřebovat nový silikon, který by měl být sanitární a transparentní. Díky své průhlednosti vám nezasáhne do vzhledu koupelny.

Dále si připravte zalamovací nůž a planžetu. Tyto věci vám pomohou s odstraněním starého silikonu. Vzhledem k tomu, že některé části starého silikonu nepůjde jednoduše odškrábnout, budete potřebovat ještě trochu technického benzínu či lihu, který si dáte na ubrousek.

sprchovy-kout-ctvrtkruhovy-sanswissSprchový kout Sanswiss

Jak přesilikonovat sprchový kout?

Tuto činnost dělíme na tři fáze.

1. Odstranění starého silikonu

Zalamovacím nožem odřežte starý silikon. Nezapomeňte spáru projet nožem z více úhlů, aby odstranění bylo důkladné. Pokud vám přestane stačit nůž, vezměte do ruky planžetu a s ní odstraňte veškeré zbytky starého tmelu. Po odstranění silikonu nesmí před nanesením nové vrstvy zůstat ani kousek starého silikonu.

2. Čištění

Po důkladném odstranění každou spáru vyčistěte technickým benzínem či lihem. Díky tomu se zbavíte posledních kousků silikonu včetně usazených nečistot. Vše nechte řádně zaschnout.

3. Nanesení nového silikonu

Nový silikon do spáry nejlépe dostanete aplikační pistolí. Aplikujte jej v rovnoměrné vrstvě. Nezapomeňte ani na rohy, jinak se v nich později mohou usazovat nečistoty.

Po jeho nanesení spáru začistěte. K tomu vám postačí špachtle, kterou spáru uhladíte a zbavíte se tak přebytečného silikonu. Stejně však poslouží i prst. Čím hladší bude povrch, tím více budou spáry odolávat vodě a plísním. Jarovou vodou a ubrouskem poté utřete okolí spáry tak, aby tmel nepřischl k dlaždicím.

Pokud se chcete vyhnout umývání dlaždic, vezměte si na pomoc papírovou malířskou pásku, kterou okolí spáry oblepíte a poté pouze strhnete.

Na co si dát pozor?

Správné zasilikonování sprchového koutu skýtá i několik úskalí. Především si dejte pozor, aby podklad po odstranění starého silikonu důkladně zaschl. Nenanášejte novou vrstvu silikonu na mokrý podklad, jelikož by se mohl po čase začít odlupovat. Novou vrstvu silikonu nenanášejte v tlusté vrstvě, jelikož byste si přidali práci.

Pokud se silikonem pracujete poprvé, nebojte se aplikaci prvně vyzkoušet na tvrdém papíře. Prstem zkuste silikon uhladit. Díky tomu získáte více praxe a uvidíte, jak se silikon chová.

Nezapomeňte, že silikon po aplikaci schne cca 8 hodin. Vše záleží na okolní teplotě a vlhkosti vzduchu. Pokud chcete jeho schnutí uspíšit, můžete použít obyčejný či teplovzdušný ventilátor.

jak-zasilikonovat-sprchovy-kout

Foto: Ravak

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: