Jak vybrat sprchovou vaničku?

Ačkoliv současné trendy přejí i variantám sprchových koutů instalovaným přímo na podlahu, vaničky jsou stále populární volbou. Požadavky na ně jsou jasné – chceme si díky nim užít pohodlné a bezpečné sprchování a očekáváme, že vydrží dlouhá léta. Jak takovou vaničku vybrat a co všechno před finálním rozhodnutím zvážit?

1. Zvolte správné rozměry

Rozměry sprchové vaničky vybírejte podle toho, kolik prostoru vám vaše koupelna nabízí. Důležité je, aby se do sprchy pohodlně vstupovalo, k čemuž je potřeba dostatek místa v jejím okolí. U menších koupelen patří k nejběžnějším rozměrům sprchové vaničky 80x80 cm, 90x90 cm případně 100x100 cm, u prostornějších koupelen nejsou výjimkou ani mnohem větší vaničky, které nabízejí mnohem více pohodlí a také možnost sprchování ve dvou.

2. Jaký tvar bude ten pravý?

Vybírat můžete i z několika tvarů, z nichž každý oceníte v dispozičně jinak uzpůsobené koupelně.

Čtvrtkruhové sprchové vaničky najdou uplatnění především v případech, kdy chcete ušetřit cenné centimetry. Usazují se do rohu místnosti a svým tvarem důmyslně šetří prostor.

Čtvercové vaničky jsou oblíbené pro svůj elegantní design a díky pestré nabídce rozměrů se hodí jak do menších, tak i do větších prostor.

Obdélníkové vaničky bývají nejčastěji umisťovány do koupelen s dostatkem volného místa. Široká nabídka různých, i méně běžných rozměrů pak umožní zasadit vaničku do téměř jakéhokoliv prostoru.

obdelnikova-sprchova-vanicka-polysanObdélníková sprchová vanička Polysan

3. Neopomeňte výšku vaničky

Důležitým aspektem i je výška, respektive hloubka vaničky. Standardní je výška mezi 3 až 6 cm, současným trendem jsou však vaničky mělké s výškou například 1,5 cm. Ty ocení třeba i senioři nebo osoby se zhoršenou pohyblivostí, pro které by byl vysoký okraj překážkou.

I hluboké vaničky ale skýtají jisté výhody. Hodit se mohou v případech, kdy se vám sice vana do koupelny nevejde, ale rádi byste využili některých jejích výhod. Ve vaničkách s hloubkou 30 cm a více totiž můžete koupat malé děti nebo třeba domácí zvířata. 

hluboka-sprchova-vanicka-aqualineHluboká sprchová vanička Aqualine

4. Materiál vybírejte pečlivě

Jakmile znáte tvar a rozměry, můžete se přesunout k průzkumu materiálů. Těch je na výběr hned několik a každý z nich má svá pro a proti.

Akrylátové vaničky

Vaničky z akrylátu se řadí mezi ty nejpopulárnější a existuje pro to hned několik dobrých důvodů. Jsou lehké, příjemné na dotek a potěší i příznivou cenou. Další výhodou je barevná stálost a především dobré izolační schopnosti, kdy dokáží tlumit zvuk dopadající vody a zároveň nestudí při doteku. V kvalitním provedení se jedná o pevný a odolný materiál, u nejlevnějších variant může ale dojít k prohýbání a je třeba věnovat pozornost nosnosti, která bývá nižší než například u litého mramoru. Hrozí zde také riziko poškrábání, například při koupání domácích mazlíčků nebo při nešetrném čištění písky či pastami. Obroušení a vyhlazení povrchu ale dokáže škrábance vyřešit.

+ Lehké a příjemné na dotek                          

+ Cenově příznivé

+ Dobré izolační schopnosti

- Větší riziko poškrábání

Vaničky z litého mramoru

Vaničky z litého mramoru se pyšní skvělou reputací a jsou považovány za nejkvalitnější. Vynikají vysokou odolností, pevností a stabilitou, dlouhou životností a také dokonale hladkým a snadno udržovatelným povrchem. Jsou barevně stálé a nehrozí zde zabarvení od kosmetických přípravků, bát se nemusíte ani poškrábání. Vaničky z litého mramoru nabízejí i vysokou nosnost. Mají skvělé tepelně izolační schopnosti a nestudí na dotek. K dostání jsou v mnoha tvarech i barvách, výjimkou nejsou ani černá či šedá provedení. Jednou z mála nevýhod je tu vyšší pořizovací cena.

+ Vysoká odolnost, pevnost, stabilita i nosnost

+ Skvělé tepelně izolační vlastnosti

+ Hladký a snadno udržovatelný povrch

+ Celá řada tvarů i variant

+ Barevná stálost

- Vyšší cena

sprchova-vanicka-z-liteho-mramoru-saphoSprchová vanička z litého mramoru Sapho

Keramické vaničky

Pokud rádi sázíte na klasiku, budou pro vás zajímavou variantou vaničky keramické. Jsou odolné proti poškrábání i prohýbání, mají dlouhou životnost a ani s jejich údržbou nebude problém. Nezklamou vás ani svou cenou. Vynikají také vysokou nosností, na druhou stranu je ale vyšší i jejich celková hmotnost.

+ Vysoká odolnost a nosnost

+ Snadná údržba

+ Dlouhá životnost

- Vyšší celková hmotnost

Smaltované sprchové vaničky

Smaltované sprchové vaničky potěší především velmi vysokou odolností, a to jak vůči mechanickému, tak i chemickému poškození. Nehrozí tak poškrábání, poškození při čištění ani například fleky po barvení vlasů. Dalším plusem je příznivá cena. Protože je materiál sám o sobě kluzký, doporučujeme vždy zvolit vaničku s protiskluzovou úpravou. Nevýhodou pak může být o něco větší hlučnost při dopadu vody a počítejte i s tím, že povrch je na dotek chladnější.

+ Vysoká odolnost proti chemickému a mechanickému poškození

+ Příznivá cena

+ Barevná stálost

- Na dotek chladnější povrch s horší zvukově izolační schopností

5. I způsob instalace hraje roli

Výsledný vzhled sprchy udává i způsob instalace sprchové vaničky. Na výběr je hned několik možností.

  • Usazení na podlahu

Při usazení vaničky na podlahu je důležitý dostatečně pevný podklad a také připravená kapsa na sifon a odpad.

  • Zapuštění do podlahy

Vaničky zapuštěné do podlahy jsou aktuálním trendem, ne všechny koupelny ale umožňují jejich instalaci. Především v panelákových koupelnách zřejmě narazíte na problém s tím, že zde není dostatek prostoru pro sifon.

  • S panelem

V tomto případě vaničku usadíte na nožičky a připevníte k ní čelní panel.

  • S podezděním

Další variantou je usazení vaničky na nožičky a následné podezdění.

6. Zvolte design podle svého gusta

Pokud stavíte novou koupelnu, je jasné, že nechcete rezignovat ani na vzhled vaničky, což díky široké nabídce naštěstí není potřeba. Na výběr je nejen spousta tvarů a rozměrů, ale najít můžete i skutečně designová provedení, například v černé či šedé barvě. Ať už je vaše koupelna laděná do jakéhokoliv stylu, určitě najdete vaničku, která do ní bez problémů zapadne.

seda-sprchova-vanicka-saphoSprchová vanička v šedé barvě Sapho

Pár tipů navíc

  • Dobře si prostudujte způsob instalace vaničky. Především zapuštění do podlahy není možné všude.
  • Pokud ve vaničce plánujete koupat domácí mazlíčky s drápky, vyberte si variantu odolnou proti poškrábání, například vaničku z litého mramoru.
  • Jestliže si často barvíte vlasy, poohlédněte se po vaničce z materiálů s barevnou stálostí, jako je litý mramor nebo keramika.
  • Pro bezpečnost vás i vašich blízkých volte vaničky s protiskluzovou úpravou.
  • Vybíráte vaničku pro seniory? Pak volte nízké varianty, které usnadní pohodlný vstup do sprchy.
  • Děti naopak ocení hlubší vaničku, kterou budou moci využít i ke koupání (v případě, že nemáte vanu).
  • Nepřehlížejte údaj u nosnosti vaničky. U kvalitních výrobků patrně nebude představovat problém, u těch nekvalitních by však mohlo dojít k prošlápnutí.
  • Věnujte pozornost kvalitní instalaci vaničky. Při zatékání vody snadno dojde ke vzniku plísní.

ctvercova-sprchova-vanicka-ravakSprchová vanička Ravak

Vyberte si sprchovou vaničku podle nejvyhledávanějších parametrů