Jak změřit rádius sprchové vaničky?

Měření rádiusu sprchové vaničky je důležitou součástí jejího výběru. Na první pohled se může zdát poněkud složité, díky našemu návodu ale vše zvládnete raz dva.

Co je rádius sprchové vaničky?

Rádiusem je myšleno zaoblení vaničky – poloměr kružnice, pod kterou je z určitého bodu oblouk narýsován. Mezi nejčastější rozměry rádiusu patří R500 a R550. V případě jiné hodnoty se patrně budete muset poohlédnout po atypickém provedení.

Měření rádiusu sprchové vaničky

S měřením vám spolu s metrem pomůže následující nákres, který slouží jako jednoduchý návod. 
mereni-radiusu-sprchove-vanicky

Osy k určování rádiusu sprchových vaniček

Podle obrázku změřte vše, co je potřeba. Tyto rozměry jsou nutné ke správnému určení rádiusu vaničky. Míra Y slouží vzhledem ke složitosti jejího měření pouze orientačně.

Rádius R500

 

Rádius R550

X

Y

Z

 

X

Y

Z

800

300

924

 

800

250

90 

900

400

1065

 

900

350

1045

1000

500

1207

 

1000

450

1186

Jaké další parametry při výběru vaničky sledovat?

Sprchovou vaničku i celý sprchový kout je důležité vždy vybírat s ohledem na ostatní prvky koupelny. Volba tvaru a způsobu montáže ovlivní funkčnost celého sprchového koutu. Nezapomeňte si také vytipovat prostor, který bude sloužit pro sprchování. Díky tomu se budete lépe orientovat při výběru.

1. Tvary vaniček

Tvar sprchové vaničky spolu s jejími rozměry vybírejte podle toho, zda potřebujete v koupelně z dispozičních důvodů rafinovaně ušetřit místo, nebo naopak máte prostoru dostatek a chcete si při sprchování užívat dostatečný komfort.

2. Způsob instalace

Vliv na výslednou podobu sprchy i jednoduchost montáže mají různé typy instalací vaniček. Na trhu se setkáte nejčastěji s těmito:

  • Usazení na podlahu
  • Zapuštění do podlahy
  • Vaničky s panelem
  • Vaničky s podezděním

3. Otevírání sprchového koutu

Jedním z kritérií pro výstavbu sprchového koutu je způsob otevírání a zavírání. Každému z nás vyhovuje něco jiného. Dobře tuto volbu však zvažte.

  • Otevírací dveře jsou designově líbivé, snadno se udržují, zabírají však nejvíce místa.
  • Posuvné dveře dokážou nejvíce šetřit prostor, jsou však o něco náročnější na údržbu.
  • Skládací dveře jsou taktéž prostorově úsporné, navíc téměř nezasahují do prostoru vstupu, je ale nutné myslet na to, že by neměly zůstávat složené příliš dlouho kvůli možnému vzniku plísní.

Podívejte se na další užitečné rady pro výběr sprchové vaničky.

sprchova-vanicka-ravakSprchová vanička Ravak

Na co si dát pozor?

Myslete na to, že měřená vanička nesmí být zapuštěna pod obkladem. Při následné montáži je třeba dbát na dobré ukotvení vaničky. V opačném případě mohou později přijít problémy s únikem vody do prostoru koupelny.

Vyberte si sprchovou vaničku podle nejvyhledávanějších parametrů