Sprchový kout u okna: jaké jsou výhody a na co si dát pozor?

Mít okno v koupelně je vždy velká výhoda. Už jen díky lepšímu přístupu ke světlu, optimální cirkulaci vzduchu či absenci problémů se zvýšenou vlhkostí. V následujících řádcích vás provedeme plusy a mínusy této varianty a vysvětlíme si, co a jak.

Staré doby jsou pryč a většina architektů do svého návrhu koupelny zakomponuje i okno. Denní světlo v koupelně je nesporným benefitem ať už jen při nanášení make-upu či při pěstování živých květin. Dobře osvětlená koupelna také zajistí psychickou pohodu i větší hygienu.

sprchovy-kout-u-okna-ravak-ctvrtkruhovySprchový kout Ravak Supernova

Promyslete dispozice a myslete na soukromí

U plánování koupelny byste měli myslet na to, že jejím úkolem je funkčnost a estetika. Provedení úzké koupelny s oknem se může zdát jako výzva vzhledem k nutnosti umístění veškerého vybavení. Nic však není nemožné.

Pokud je vaším plánem mít sprchový kout s oknem, doporučujeme zvolit plastové okno. Při volbě dřevěného by se mohl postupem času poškodit jeho rám v důsledku vlhkosti. Pro zajištění soukromí a intimity nezapomeňte na závěs či nejlépe okenní fólii, přes kterou nelze do místnosti vidět, a vy se tak budete cítit komfortně a v soukromí.

Sprchovy-kout-u-okna-sanswiss-anneaSprchový kout Sanswiss Annea

V případě, že zvolíte rohové okno, vytvoří se prosklené nároží, díky němuž se do místnosti dostane světlo ze dvou světových stran a bude tak řádně osvětlená.

Přestože bude koupelna prosvětlena oknem, nezapomeňte na klasické osvětlení. Hodit se bude osvětlení zrcadla i celé koupelny pro případné večerní sprchování.

Výhody a nevýhody oken v koupelně

+ Ušetříte za energie

Díky většímu oknu nebude potřeba při ranní hygieně svítit.

+ Zdravější prostředí

Snadné větrání zamezí vzniku plísní a v koupelně se nebude zbytečně zadržovat vlhký vzduch.

+ Lepší pocit

Okno ocení především lidé, kteří doma žijí i pracují. Díky němu se budete cítit daleko lépe. Lidé ke svému životu potřebují přirozené denní světlo vzhledem k tomu, že podporuje zrakovou i psychickou pohodu. Navíc množství rostlin, které jsou určené do vlhkého prostředí, se s oknem podstatně rozroste.

- Vyšší finanční náklady

Vnitřní parapet a ostění budete muset vybavit nenasákavým a snadno udržovatelným materiálem. Parapet bude muset být správně vyspádován, aby na něm voda nezůstávala.

Soukromí

Pokud nezakryjete okno, přijdete o veškeré soukromí. Bude tedy potřeba pamatovat na to, že si před sprchováním máte zatáhnout. Tento nedostatek jednoduše vyřeší okenní fólie.

Rozhodli jste se pro sprchu u okna a vybíráte vhodnou variantu? Pomůže vám náš kompletní průvodce výběrem sprchového koutu!

sprchovy-kout-u-okna-ravak-chromeSprchový kout Ravak Chrome

sprchovy-kout-u-okna-ravak-walk-in

Sprchový kout Ravak Walk-in

sprchovy-kout-u-okna-sanswiss

Sprchový kout Sanswiss Top-Line

sprchovy-kout-u-okna-ravak

Sprchový kout Ravak Pivot

Vyberte si sprchový kout podle nejvyhledávanějších parametrů: